"Er zijn evenementen in Mechelen die bijna 100 procent blank zijn"

Er komen verschillende reacties op de uitspraak van burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat er in Antwerpen sprake is van een feitelijke apartheid. "Ook in Mechelen is dat het geval", zegt diversiteitsschepen Marc Hendrickx (N-VA).

"Wij kennen het probleem ook", zegt de Mechelse schepen Hendrickx. "Vanuit mijn bevoegdheden en als Mechelaar stel ik vast dat mensen van andere gemeenschappen ontbreken op wijkfeesten of op de nieuwjaarsdrink onlangs. Het was daar zoeken naar anderstalige Mechelaars, en dat is jammer want we zetten enorm in op het bij mekaar brengen van die gemeenschappen."  

Jubilarissen

"Ik ben ook schepen van Burgerzaken, en elke maand vier ik jubilarissen. Maar het is zelden of nooit dat allochtone mensen die hier al heel lang verblijven, ingaan op die uitnodiging. In de vijf jaar dat ik schepen ben, heb ik nog geen vijf Assyrische of Marokkaanse koppels ontvangen."  

Ouderraden

"Ik stel dat ook vast in het onderwijs: op ouderraden of oudercontacten kunnen we die mensen nauwelijks bereiken.  Het is een werk van lange adem, en we doen daar ons best voor, maar je merkt dat het heel moeilijk is om hen uit hun kot te lokken."

Meest gelezen