Abbas wil dat EU-landen Palestijnse staat erkennen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de Europese Unie gevraagd om de Palestijnse staat officieel te erkennen. De lidstaten zijn daar niet op ingegaan, maar willen nog steeds een tweestatenoplossing. Abbas brengt vandaag een bezoek aan Brussel.

Abbas heeft vanmiddag tijdens een werklunch Federica Mogherini ontmoet, het hoofd van de Europese diplomatie, en de 28 buitenlandministers van de Unie. Op 11 december was er al een soortgelijke ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.       

"Abbas verwacht van de Europese buitenlandministers dat ze collectief de Palestijnse staat erkennen", zegt de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken al-Malki. Ze kunnen zo een antwoord bieden op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

De Europese ministers hebben niet gereageerd op de vraag van Abbas. Ze willen wel bekijken hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan de hervatting van de vredesgesprekken. De Europese Unie blijft ook voorstander van een tweestatenoplossing.

De Palestijnse president heeft benadrukt dat er "geen tegenstelling is tussen de erkenning van de Palestijnse staat en de hervatting van de vredesgesprekken met Israël". 

Steun van Frankrijk en Slovenië

Enkele Europese landen lijken de Palestijnen meer te willen steunen. De Franse minister Jean-Yves Le Drian heeft gezegd dat hij hoopt dat de EU een associatieverdrag kan sluiten met de Palestijnen. Slovenië denkt dan weer na over de erkenning van de Palestijnse staat. Op 31 januari wordt dat onderwerp er besproken in een parlementair comité.

Op dit moment zijn er 136 VN-lidstaten die de Palestijnse staat officieel erkennen. Daarbij zijn er maar 9 landen van de Europese Unie, waaronder Zweden.

Meest gelezen