Laurie Dieffembacq

De Croo: "Europa moet bedachtzaam reageren op de erkenning van Jeruzalem"

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) waarschuwt dat Europa niet impulsief mag antwoorden op de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Dat heeft hij gezegd na zijn ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas deze middag.

Abbas is in Brussel om de Europese Unie te vragen om de Palestijnse staat te erkennen. Vanmiddag had hij eerst nog een gesprek met minister De Croo. Ze bespraken vooral de ontwikkelingssamenwerking, maar ook de internationale politiek kwam aan de orde.

Dankbaarheid tegenover België

Volgens de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken is president Abbas België heel dankbaar voor de steun, onder meer aan UNRWA. Dat VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen kwam vorige week in de problemen, toen de Verenigde Staten hun financiële steun halveerden. Daarop kondigde De Croo aan dat België zijn steun, die al gepland was, vroeger zou uitbetalen.

De Palestijnen zijn de Belgische regering en het Belgische volk ook dankbaar om hun houding tegenover de vrede en hun politieke steun om het probleem tussen Palestijnen en Israëli's op te lossen.

Schooltje genoemd naar terroriste

Voort bespraken De Croo en Abbas de samenwerking tussen België en de Palestijnen op het vlak van onderwijs. Die samenwerking bestaat al lang, maar is enkele maanden geleden stopgezet na een "ongelukkig incident", zei De Croo. Dat incident ontstond toen bleek dat een Palestijns schooltje genoemd was naar een terroriste.

Het schooltje, dat gebouwd werd met Belgisch geld, had oorspronkelijk een andere naam. Het kreeg later echter de naam van een zelfmoordterroriste. Toen de Belgische regering dat ontdekte, schortte ze alle financiële hulp voor scholen voorlopig op.

De Croo vertelde de pers dat hij er vertrouwen in heeft dat er een oplossing zal komen voor dat probleem, zodat de school niet meer gelinkt is aan terrorisme. Dan zou hij in de toekomst weer kunnen samenwerken met de Palestijnen om nog meer nieuwe scholen te bouwen.

(Lees voort onder de foto.)

AP2011

Tweestatenoplossing

Deze namiddag heeft Abbas nog gesproken met de 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie. Daar heeft hij gevraagd om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Volgens de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken is Abbas Europa alvast dankbaar voor zijn steun aan een tweestatenoplossing. Hij is ook blij dat de Europese landen Jeruzalem zien als hoofdstad van de twee staten en de Israëlische nederzettingen als illegaal beschouwen.

Niet doen zoals Trump

Het gesprek met De Croo ging voornamelijk over ontwikkelingssamenwerking, maar ook de politiek kwam ter sprake. De Croo zei namelijk: "Je kan alleen aan ontwikkeling doen, als je vrede en veiligheid hebt."

Je kan alleen aan ontwikkeling doen, als je vrede en veiligheid hebt

Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking

Volgens De Croo maakt een unilaterale verklaring, zoals die van Trump over de erkenning van Jeruzalem, de zaken alleen maar moeilijker. Daarom mag Europa niet hetzelfde doen als Trump. De Unie moet volgens De Croo bedachtzaam reageren, in plaats van te antwoorden met dezelfde "impulsieve reactiepolitiek" als de Amerikaanse president.

Volgens minister De Croo kan Europa een belangrijke rol spelen in het vredesproces tussen de Palestijnen en de Israëli's. Het zou een neutrale tussenpersoon kunnen zijn in het conflict dat al lang aansleept. De voorwaarde voor die rol is volgens De Croo wel dat Europa met één stem spreekt.

Meest gelezen