Videospeler inladen...

Acteur Michel Van Dousselaere neemt afscheid van het publiek, zonder woorden

In de Roma in Antwerpen heeft acteur Michel Van Dousselaere, die aan afasie lijdt, afscheid genomen van het vak en van het publiek. Tegelijk is een documentaire getoond over zijn ziekteproces.

Karakterkop Michel Van Dousselaere (69) speelde in een indrukwekkend aantal Vlaamse films mee: "Zaman", "Zot van A", "Groenten uit Balen" of "Tot altijd". Hij was ook tien jaar lang commissaris Roger De Kee in "Aspe” of textielbaron Leo Deschryver in “Het goddelijke monster", om maar een paar tv-series te noemen.   

BELGA/VAN ASSCHE

Zeldzame ziekte

In 2014  bleek dat Van Dousselaere aan “progressieve niet-vloeiende afasie” lijdt, een neurologische aandoening die het spraakcentrum in de hersenen aantast, en daarna ook andere zones van het brein. “Een zeldzame ziekte, met in Nederland maar een honderdtal patiënten,” zegt zijn vrouw, Irma Wijsman, in “Culture Club” op Radio 1. “Hij begrijpt alles, maar zijn taal verdwijnt, en dat is best ingewikkeld als je een acteur bent.”

Souffleren met een oortje

In 2016 speelde Michel Van Dousselaere nog in de Nederlandse theaterversie van “Borgen”. Dankzij een souffleur. Hem werden toen de woorden ingefluisterd via een oortje. “Eerst hadden we afgesproken dat niemand iets mocht merken,” zegt Wijsman.

De enorme wilskracht die hij toen liet zien was voor Irma Wijsman de motivatie om een documentaire te maken over het ziekteproces van haar man: “Michel. Acteur verliest de woorden” is vertoond in de Roma in Antwerpen, waarna de acteur afscheid kwam nemen van het publiek.

Michel heeft de regie gepakt, hij heeft z’n eigen afscheid geregisseerd.

De film gaat over meer dan een ziekte, vertelt Irma Wijsman. "Er zitten vele lagen liefde en vriendschap in." Ze hoopt dat mensen geraakt worden.  

Deze documentaire gaat gaat over iets universeels. Er gebeurt iets dramatisch in je leven: hoe ga je daar als mens mee om?   

Wijsman (55) ontmoette Van Dousselaere eind jaren ’90 in Amsterdam. Het paar woont daar ook. De docu "Michel. Acteur verliest de woorden" is in maart ook te zien op het festival Docville in Leuven, in enkele bioscopen en later ook op Canvas. Bekijk hieronder een reportage van Maarten Vandeursen uit "Culture Club" (2017).

Videospeler inladen...

Meest gelezen