Videospeler inladen...

Amazon opent supermarkt zonder kassa’s

Internetwinkel Amazon heeft in de Verenigde Staten een eerste, fysieke supermarkt geopend. Opvallend: je passeert bij het buitengaan geen kassa of kassiers, want die zijn er niet. De betaling gebeurt automatisch via je smartphone terwijl camera’s en sensoren registreren wat je koopt.

“Just walk out shopping”, zo staat er te lezen op de posters in de eerste fysieke supermarkt van Amazon. Bij binnenkomst activeer je de Amazon Go-app op je smartphone en scan je een QR-code, al de rest gebeurt automatisch. Camera’s in de winkel registreren wat je doet, sensoren in de rekken merken op als er producten worden weggenomen. Of teruggezet. Een centraal systeem dat met artificiële intelligentie werkt, houdt alles in de gaten. De afrekening gebeurt automatisch via de app. 

De kleine winkel (160 vierkante meter) zit op de benedenverdieping van het hoofdkantoor van Amazon in de Amerikaanse stad Seattle en is al een jaar uitgeprobeerd door werknemers van het bedrijf. Na heel wat kinderziektes (klanten die te hard op elkaar lijken en kinderen die artikelen op de verkeerde plaats terugleggen) is de winkel nu ook voor het grote publiek geopend. Amazon zou vijf jaar aan de winkel gewerkt hebben. 

Kassiers zijn er niet, maar ander personeel moet af en toe wel de boodschappen van de klanten controleren of de rekken aanvullen. Aan de alcoholische dranken staat permanent een extra winkelbediende met een identiteitskaartlezer en een wapen om alles in het oog te houden. 

Amazon is in 1994 opgericht en heeft met Amazon.com een van de grootste internetwinkels. Omdat het bedrijf ondervond dat veel mensen nog altijd graag in een echte winkels shoppen, koopt het de laatste jaren ook fysieke winkels op. Zo kocht Amazon vorig jaar de supermarktketen Whole Foods. Het is nog niet bekend wat Amazon van plan is met zijn Go-supermarkten en of er meer van deze supermarkten zullen volgen. In Nederland is supermarktketen Albert Heijn ook bezig met winkels zonder kassa. 

Meest gelezen