Videospeler inladen...

Amerikanen beginnen werkweek met "shutdown"

In de Verenigde Staten blijft de zogenoemde shutdown nog zeker tot vanavond duren. De meeste federale overheids­diensten werken vandaag dus niet omdat ze zonder geld zitten. Normaal had de Senaat vannacht moeten stemmen over een tijdelijke begroting, maar de stemming is 12 uur uitgesteld.

Honderdduizenden ambtenaren van departementen zoals huisvesting, milieubescherming, defensie en onderwijs blijven vandaag thuis. De overheid heeft geen geld om hun loon uit te betalen en dus blijven hun diensten gesloten. Ook heel wat musea, monumenten en nationale parken blijven vandaag dicht. 

De Senaat slaagde er vannacht niet in om een tijdelijke begroting tot 8 februari goed te keuren. "De Democraten willen een regeling voor de 800.000 jonge migranten zonder papieren, de zogenoemde "dreamers". Zolang die er niet is blijven ze dwarsliggen.

"De Republikeinen zeggen officieel dat ze daar niet over willen praten", zegt correspondent Björn Soenens. "De vraag is nu wie er eerst zal buigen of barsten." 

Om het begrotingsvoorstel goedgekeurd te krijgen, moeten 60 van de 100 senatoren daarmee instemmen. De Republikeinen hebben slechts een nipte meerderheid van 51 zetels en een aantal van hen steunt het voorstel in zijn huidige vorm overigens ook niet.

Er staat veel op het spel, want in november zijn er tussentijdse verkiezingen voor het Congres. Dan staat alle zetels in het Huis van Afgevaardigden op het spel, evenals een derde van de zetels in de Senaat. Een "government shutdown" in een verkiezingsjaar is erg riskant voor beide partijen.

 

Meest gelezen