Thomas Sweertvaegher

Auteur Elvis Peeters: "We vergeten welke persoonlijke impact vluchten kan hebben"

Schrijver Elvis Peeters kruipt in zijn nieuwe roman "Brood" in de huid van een jongen, die de oorlog ontvlucht en zijn eigen seksualiteit ontdekt.

In 2005 schreef Elvis Peeters (pseudoniem van het schrijverspaar Jos Verlooy en Nicole Van Bael) “De ontelbaren”, waarin  létterlijk een stroom vluchtelingen het leven in een dorp ontregelt. De roman werd visionair genoemd en stond op de shortlist van de AKO-literatuurprijs. 

Intussen zijn nog verhalen uitgebracht van of over vluchtelingen, fictief of autobiografisch, of een mengeling van de twee. “Hoe ik talent voor het leven kreeg” van Rodaan al Galidi, “Herboren” van Majd Khalifeh, “Nooit meer bang zijn”, het verhaal van de Syrische vluchteling Yazan Rajab, opgetekend door Karen De Becker, of ook nog “Dit zijn de namen” van Tommy Wieringa.

Het verhaal van één vluchteling

In "Brood" focust Elvis Peeters op één vluchteling, een jongen die zijn eigen leeftijd niet goed kent. Hij groeit op in een niet nader genoemd land (Irak?), in een dorp waar oorlog akelig dichtbij komt. Het is wachten op een kans om te vluchten. Daarna volgt een eindeloze en aartsmoeilijke tocht voorbij vele grenzen. 

Al die tijd heeft het hoofdpersonage geen mogelijkheid gehad om zichzelf en zijn ontluikende seksualiteit te verkennen. "Hij heeft nooit meisjes leren kennen," vertelt Elvis Peeters in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.  Met alle gevolgen vandien. "Hij behoudt wel de verwondering en de naïviteit van zijn jeugd, ook in het westen" legt Elvis Peeters. "En dat hebben we proberen te vatten in poëtische taal."

We vergeten vaak hoe groot de persoonlijke impact is van vluchten. 

Het auteurspaar ving zelf een tijd een vluchteling op in huis, en haalde daar zeker ook de inspiratie voor deze roman.  Het hoofdpersonage geeft zijn droom niet op. "Uit noodzaak. Hij wil een beter leven," licht Elvis Peeters toe.  

Niemand verlaat zomaar zijn huis, have en goed, als een toerist.

"Wij'", de film

Een vroegere roman van Elvis Peeters over ontsporende tieners ,
“Wij” uit 2009, is net verfilmd, en wordt komend weekend vertoond op het filmfestival van Rotterdam. 

Daarnaast is Elvis Peeters ook muzikaal actief, vroeger als lid van de punkrockgroep “Aroma di Amore” en nu met het jazzy project “Wilderman”. De titelloze debuutplaat is net uit.  

Meest gelezen