Videospeler inladen...

Bart De Wever: "Feitelijke apartheid neemt hand over hand toe"

Volgens de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) moet er worden gevochten tegen de "feitelijke apartheid" in onze steden. Dat zei hij tijdens de "burgemeestersmarathon" op Radio 2. De Wever ziet naar eigen zeggen dat bevolkingsgroepen naast elkaar leven en evenementen die "bijna 100 procent blank zijn".

In Antwerpen leven 175 nationaliteiten. "Het is een complexe aangelegenheid in Antwerpen waar veel mensen van verschillende origine samenleven. Als er ergens in de wereld problemen zijn, kan je er vergif op innemen dat dat een gevolg heeft in onze straten", stelt burgemeester De Wever.

De Wever ziet in dat licht dat de "feitelijke apartheid" toeneemt in onze steden. "Groepen van mensen leven echt naast elkaar, gaan nauwelijks huwelijken met elkaar aan, gaan niet naar elkaars feestjes. Ze leven wel in vrede samen, maar eigenlijk in apartheid."

Dat komt volgens Bart De Wever tot uiting in de cultuurparticipatie en het deelnemen aan het publieke leven in de stad. "Er zijn bepaalde evenementen die bijna 100 procent blank zijn. Bijvoorbeeld de "Warmathon" van "Music for life" waarmee blijkbaar niemand van de allochtone jongeren - en er zijn er toch veel in onze stad - de connectie maakt. Mensen leven echt in kokers en voelen zich niet voldoende verbonden."

De Antwerpse burgervader vindt dat vele jaren niet het juiste migratie- en inburgeringsbeleid werd gevoerd. Volgens De Wever moet je als stadsbestuur proberen "een platform van burgerschap te creëren waar mensen elkaar nog kunnen herkennen als speler van dezelfde ploeg". De waarden van de Verlichting moeten daarbij "een kompas" zijn.

Twitter en Facebook

Bart De Wever liet zich tijdens de burgemeestersmarathon ook uit over sociale media. "De sociale media hebben wel een impact op de bevolking, maar die is zeker niet doorslaggevend." De Wever betwijfelt of de mensen wakker liggen van wat op Twitter wordt gezegd en waarover wordt gediscussieerd daar.

Volgens De Wever kan je als politicus zeker gebruikmaken van sociale media. "Maar je moet het ook niet overschatten. We zijn hier nog ver van de Amerikaanse toestand waar je een president op den duur hebt die alleen nog via Twitter communiceert. Daar zijn we nog niet, en gelukkig maar."

Veel politici zitten heel veel op Twitter, maar daar zit maar een klein segment van de bevolking op. Dat vergiftigt een beetje het politieke debat

Herbekijk het volledige gesprek met Bart De Wever op de Radio 2-Burgemeestersmarathon:

Videospeler inladen...

Meest gelezen