Videospeler inladen...

Bart Somers: "Verval je in wij/zij-denken of overstijg je dat en bouw je bruggen?"

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) zegt te streven naar één samenleving, en dat kan volgens hem maar als iedereen daartoe zijn steentje bijdraagt. Hoewel hij zijn Antwerpse collega Bart De Wever (N-VA) niet bij naam noemt, stelt hij zich bij Radio 2 wel erg kritisch op tegenover diens uitlatingen over "feitelijke apartheid" in de steden.

"In onze stad - zoals in elke stad - zijn er plaatsen waar te veel mensen van één achtergrond aanwezig zijn"erkent Somers tijdens de Burgemeestersmarathon van Radio 2. "Op zich hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Je moet er alleen voor zorgen dat er genoeg plaatsen zijn waar je elkaar ontmoet. Het moet een blijvende en  duurzame ambitie van een stadsbestuur zijn om mensen samen te brengen."

Vanmorgen zei de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat de "feitelijke apartheid" in onze steden toeneemt. "Groepen van mensen leven echt naast elkaar, gaan nauwelijks huwelijken met elkaar aan, gaan niet naar elkaars feestjes. Ze leven wel in vrede samen, maar eigenlijk in apartheid."

"Vandaag is er een groeiend aantal mensen in Mechelen die weg willen van dat hokjesdenken", plaatst Somers daar tegenover. "We hebben niet allemaal samen dezelfde achtergrond, maar we vormen samen één stad. Dat is natuurlijk een heel andere benadering dan een benadering waarbij je elke dag opnieuw mensen in de hoek plaatst, in een doos steekt en zelf gaat bepalen in plaats van die mensen wie ze zijn en wat dat voor hen betekent."

"De vraag is wat je daarmee in het beleid doet", vindt hij. "Versterk je dat nog door een verhaal waarin je in een wij/zij-denken vervalt, of bouw je net bruggen naar elkaar om ervoor te zorgen dat je dit overstijgt?" Volgens hem is dat bruggen bouwen een strijd van elke dag. "Een gesegregeerde samenleving is een potentieel explosieve samenleving. Als we één gemeenschap willen worden, vraagt dat een inspanning van iedereen in de stad. Niet alleen zij moeten worden zoals ons, maar we moeten er samen voor zorgen dat we die gemeenschap vormen en allemaal inspanningen doen om samen Mechelaars te zijn."

Meest gelezen