Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Catalaanse parlement draagt Carles Puigdemont opnieuw voor als minister-president

In Barcelona heeft de voorzitter van het in december verkozen parlement van de regio Catalonië de afgezette minister-president Carles Puigdemont opnieuw voorgedragen als nieuwe regeringsleider. Toch is er twijfel hoe Puigdemont Catalonië zal regeren.

Over de voordracht was er weinig twijfel: Puigdemont was de enige kandidaat en had de steun van zijn eigen partij JuntxCat en de linkse separatisten van de ERC. Samen hebben die een absolute meerderheid in het nieuwe Catalaanse parlement. Later deze maand zal het parlement een debat houden over de voordracht en wordt er gestemd.

Puigdemont is bij de verkiezingen van december ook verkozen in dat parlement en juridisch is er dus geen reden waarom hij niet opnieuw regeringsleider zou kunnen worden. 

Praktisch echter wel, want in Spanje is er nog altijd een nationaal aanhoudingsbevel tegen Puigdemont. Als hij het land zou binnenkomen, riskeert hij dus opgepakt te worden wegens rebellie net zoals veel van zijn medestanders. Het Spaanse gerecht heeft laten verstaan dat hij juridisch niet immuun is omdat hij in het Catalaanse parlement zit.

"Nieuwe regering ondanks bedreigingen uit Madrid"

Vanuit Kopenhagen heeft Puigdemont beloofd dat er binnenkort een nieuwe Catalaanse regering zal gevormd worden "ondanks de dreigementen vanuit Madrid". Of "We zullen niet capituleren voor het autoritarisme".

Een kandidaat-regeringsleider in Catalonië moet een meerderheid achter zich hebben (dat heeft hij) en moet zijn programma komen voorstellen in het regionale parlement. Puigdemont overweegt omdat per videconferentie vanuit het buitenland te doen omdat hij bij een terugkeer in Spanje riskeert opgepakt te worden.

De Spaanse regering wil echter niet weten van een video-voorstelling en zegt dat ze in dat geval Catalonië direct vanuit Madrid zal blijven besturen. Ook juristen in Catalonië zelf vinden dat Puigdemont zelf aanwezig moet zijn.

De verkiezing van Puigdemont zal hoe dan ook niet te verteren zijn voor de Spaanse regering in Madrid die in oktober het zelfbestuur over Catalonië had opgeschort en de regio rechtstreeks bestuurt. De Spaanse regering had ook nieuwe regionale verkiezingen voor Catalonië uitgeschreven, maar die hebben dus duidelijk niet het door Madrid gewenste resultaat opgeleverd. De patstelling tussen Madrid en Barcelona is dus nog niet van de baan.

Meest gelezen