Colombia gaat vredesgesprekken met Nationaal Bevrijdingsleger weer opstarten

De Colombiaanse regering gaat de vredesgesprekken met de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) opnieuw opstarten. Dat heeft president Juan Manuel Santos zondag meegedeeld. Eerder deze maand had Santos de onderhandelingen met de laatste actieve guerrillabeweging in het land nog opgeschort, na enkele gewelddadige aanvallen van ELN.

Gustavo Bell, de hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering, heeft de opdracht gekregen om "de mogelijkheid van een nieuw staakt-het-vuren te onderzoeken", zo deelde Santos mee via Twitter.

Santos wordt daarvoor teruggestuurd naar de Ecuadoraanse hoofdstad Quito, waar de onderhandelingen tussen ELN en de regering gevoerd worden.  Ook het Nationaal Bevrijdingsleger heeft verklaard dat het bereid is om opnieuw plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. 

De Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger hadden in februari vorig jaar onderhandelingen opgestart om een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen.

In september leidde dat tot afspraken over een staakt-het-vuren tot en met 9 januari 2018. Maar als gevolg van enkele gewelddadige incidenten die aan ELN werden toegeschreven, waren de onderhandelingen over een verlenging van dat bestand opgeschorst. 

De Colombiaanse regering had in 2016 al een akkoord bereikt met de rebellen van het FARC.  ELN, dat zowat 1.500 strijders telt, was daardoor de laatste guerrillabeweging die nog actief was in Colombia.

Meest gelezen