Ellen DeGeneres wordt 60: vijf legendarische momenten uit haar carrière

U zal het wellicht amper geloven, maar Ellen DeGeneres wordt vandaag 60 jaar. De immerenthousiaste tv-presentatrice, comedian en actrice heeft doorheen de jaren heel wat verwezenlijkt. Speciaal voor haar verjaardag zetten we enkele hoogtepunten op een rijtje. 

1. "I’m gay"

Een opvallend stukje televisiegeschiedenis: Ellen DeGeneres komt via haar rol van Ellen Morgan in haar reeks “Ellen” uit de kast. En zo vertolkte ze het eerste openlijke lesbische hoofdpersonage in een populaire Amerikaanse comedyreeks. De bewuste aflevering - die de naam “The puppy episode” meekreeg - werd gigantisch goed bekeken en kreeg heel wat reactie in de (internationale) pers. 

Dé woorden waar het allemaal om draaide: “Okay. You were right. Susan, I'm... I can't. I can't even say the word. What's wrong with me? There's nothing to be ashamed of. Why am I so afraid to tell people... I'm 35 years old. Why can't I just come out and say... I'm gay.”

De coming out in de reeks ging samen met haar persoonlijke coming out, twee weken eerder in Time Magazine. In diezelfde periode gaat de presentatrice langs bij Oprah Winfrey. “Ik wist niet dat dit zo groot zou worden”, zei ze daar. “Eigenlijk vond ik dat niemand zaken had met mijn geaardheid, maar toen besefte ik dat het zo lijkt dat ik het slecht vond. Ik voel me goed. Ik ben niet beschaamd om wie ik ben.”

Vorig jaar was het exact twintig jaar geleden dat DeGeneres uit de kast kwam. En daar werd in Amerika uitgebreid bij stilgestaan, onder meer in de “Ellen DeGeneres show” zélf. Daar kwam Oprah Winfrey langs om het interview van toen te bespreken. “Ik heb nooit getwijfeld om het te doen”, zegt Winfrey. “Ik geloofde in je eigenheid en wilde je steunen. De dagen nadien heb ik veel haatmail gekregen, maar we moeten eerlijk zijn: je was toen de dapperste vrouw.”

2. Sterke band met de Obama's

Ellen DeGeners komt goed overeen met de familie Obama, dat is geen geheim. Zo kwam Michelle Obama geregeld langs in de show van DeGeneres. Al was het om er te dansen of fitnessoefeningen te doen. 

In november 2016 mocht de toenmalige president Barack Obama voor de laatste keer de “Medals of Freedom” uitreiken, enkele maanden voor Donald Trump zijn functie zou overnemen.

Bij de gelukkigen zat toen ook DeGeneres, die door Obama werd omschreven als “iemand die ons heeft getoond dat een individu van de wereld een fijnere en liefdevollere plaats kan maken als je blijft voortzwemmen”. Een verwijzing naar haar stemmenwerk in “Finding Nemo”. 

"Nu is het makkelijk om te vergeten hoeveel moed er 20 jaar geleden nodig was om je coming out te doen op het publieke toneel. Het was een ongelofelijke last om dat te dragen, om je carrière op die manier op het spel te zetten. Dat doen mensen niet vaak."

3. "Just keep swimming"

Wie kent de legendarische “Just keep swimming”-woorden niet? Naast haar comedy- en acteerwerk is DeGeneres ook de stem achter het populaire visje Dory uit “Finding Nemo” en opvolger “Finding Dory”. 

Het duurde meer dan tien jaar eer “Finding Nemo” een vervolg kreeg. Het was Ellen DeGeneres zélf die het nieuws van de nieuwe film - met veel plezier - mocht bekendmaken. 

4. Een Oscarnacht met selfies en pizza’s

De Oscaruitreiking van 2014 moet een van de meest geanimeerde van de afgelopen jaren zijn geweest. De verantwoordelijkheid ligt daarvoor volledig bij Ellen DeGeneres, die de show vulde met humor en absurde situaties. Herinnert u zich nog de pizza’s die ze liet leveren en uitdeelde in de zaal? Of de selfie die ze middenin de show nam met onder anderen Bradley Cooper, Brad Pitt, Meryl Streep en Angelina Jolie. 

De foto belandde op Twitter en werd in een mum van tijd de meest gedeelde foto ooit op Twitter. Ondertussen heeft een 16-jarige Amerikaan het record evenwel afgenomen door een vraag naar… een jaar lang gratis kipnuggets. 

5. Iedereen passeert in haar show

Alle hoogtepunten uit haar eigen show opsommen, zou onbegonnen werk zijn. Elke afleveringen passeren talloze beroemdheden de revue. In 2015 koos ze zélf de leukste fragmenten uit het afgelopen seizoen. En wie zijn wij om haar tegen te spreken.

Meest gelezen