AFP or licensors

George Weah weer in voetbalstadion, maar nu als president: "Dit gevoel is onvergelijkbaar"

In een voetbalstadion in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia hebben tienduizenden mensen de eedaflegging van George Weah bijgewoond als nieuwe president. "Ik heb veel jaren van mijn leven doorgebracht in voetbalstadions, maar dit gevoel is met niets te vergelijken", zei de voetballegende. In de politiek is Weah een neofiet, maar de verwachtingen zijn torenhoog.

In de jaren 90 was George Weah een van de meest succesvolle spitsen van het internationale voetbal. Terwijl hij de sterren van de hemel speelde bij de Europese topclubs AC Milan en Paris Saint-Germain, ging zijn land gebukt onder een bloedige burgeroorlog.

Precies zijn afwezigheid in die beladen jaren, hebben in zijn voordeel gespeeld tijdens de presidentsverkiezingen. Weah is niet verbrand, hij heeft geen kwalijk politiek verleden. Bovendien is hij dankzij zijn vroegere supersterrenstatus ontzettend populair, vooral bij de jeugd van Liberia. Weah ontworstelde zich aan een slum van Monrovia om de wereldtop te bereiken in het voetbal. Zijn glansrijke carrière, die eindigde aan het begin van deze eeuw, probeerde hij al twee keer eerder politiek te verzilveren.

AFP or licensors

De eerste keer, in 2005, legde hij het af tegen Ellen Johnson Sirleaf, die geschiedenis schreef door het eerste vrouwelijke staatshoofd in Afrika te worden. Ook Johnson Sirleaf, die tijdens de burgeroorlog in ballingschap ging, had geen vuile handen. Met haar indrukwekkende cv -gediplomeerd in Harvard, econoom bij de Wereldbank- had ze tonnen meer ervaring dan de oud-voetballer Weah. In 2011 probeerde die het een tweede keer, maar dan als kandidaat-vicepresident. Ook toen won de door de wol geverfde Johnson Sirleaf.  

De derde poging was de goede voor George Weah. Kort na Kerstmis werd hij met meer dan 60 procent van de stemmen verkozen tot nieuwe president. Tijdens zijn toespraak in het stadion van Monrovia bedankte hij zijn voorgangster omdat ze vrede bracht na jaren burgeroorlog.

Corruptie aanpakken, economie opkrikken

Johnson Sirleaf slaagde er echter niet in om de corruptie in Liberia blijvend aan banden te leggen. Ook de armoede wist ze niet structureel aan te pakken. Precies die dingen worden nu van George Weah verwacht. Tijdens zijn campagne beloofde hij gratis onderwijs en gratisgezondheidszorg.  

Of dat realistische beloftes zijn, is maar zeer de vraag. "Liberia is er economisch zeer slecht aan toe, door de ebolacrisis en de val van de prijzen voor vooral ijzererts", zegt Steven Van Bockstael, doctoraatstudent aan de UGent, gespecialiseerd in West-Afrika, aan "De wereld vandaag". "De budgettaire ruimte voor Weah is dus zeer beperkt."

AFP or licensors

Een nog grotere vraag is door wie politieke neofiet George Weah zich zal laten omringen. Zijn vicepresident is Jewel Howard-Taylor, de ex van oorlogsmisdadiger Charles Taylor, die door het Internationaal Strafhof van Den Haag tot 50 jaar cel is veroordeeld.

"Vanuit de gevangenis in Engeland heeft hij nog veel invloed", zegt Van Bockstael. "Vorig jaar was er een schandaaltje omdat Charles Taylor vanuit de gevangenis gebeld had met prominente politici, onder wie Weah. Dat was in de periode waarin Jewel Howard-Taylor werd bevestigd als vicepresidentskandidaat. Er is daar een deal gebeurd. Wat die inhoudt, zullen we nu wel zien."  

Meest gelezen