Archieffoto

Na de recente wolvenaanvallen: Hoe bezorgd moeten we zijn? En wat als je een wolf tegenkomt?

Nadat gisteren in Limburg voor het eerst twee pony's zijn doodgebeten en vandaag een jonge koe, groeit de bezorgdheid over de wolf in ons land. Zoeken wolven steeds grotere prooien? Hoe groot is de kans dat u zelf een wolf tegen het lijf loopt? En wat moet u dan doen? "We begrijpen de ongerustheid, maar wolven zijn doodsbang van mensen en zullen van ons weglopen. Dat zit in hun genen ingebakken", zegt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Twee dode pony's: gaan wolven op zoek naar grotere prooien?

Tientallen schapen, twee pony's en vandaag weer een jonge koe: de wolf (of wolven) in Oudsbergen in de provincie Limburg lijkt steeds grotere prooien aan te vallen. Voor de burgemeester is de spreekwoordelijke emmer aan het overlopen. Hij spreekt van een probleemwolf en vraagt extra maatregelen.

Voor mensen in Oudsbergen die één of meerdere dieren verloren, is het duidelijk: "Die wolf hoort hier niet thuis".

Videospeler inladen...

Maar volgens het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is het niet abnormaal dat wolven ook pony's aanvallen. "Een shetlandpony is kleiner dan sommige schapen", zegt Koen Van Muylem. "Voor wolven is er dus weinig verschil. De dieren stonden ook onbeschermd op de wei en waren dus een makkelijke prooi."

"Het is dus niet dat wolven nu grotere prooien aanvallen. Maar pony's hebben over het algemeen een grotere emotionele waarde dan schapen, en dus raakt het ons meer."

Wat doe ik als ik oog in oog sta met een wolf?

"Die kans is echt heel klein", zegt Koen Van Muylem. "Een wolf zal jou veel eerder opmerken dan jij hem. En hij zal maken dat hij wegkomt. Wolven zijn doodsbang voor mensen, omdat ze doorheen de hele geschiedenis bejaagd zijn door de mens. De angst voor mensen zit dus in hun genen ingebakken."

Loop je toch een wolf tegen het lijf, dan heb je volgens experten heel veel geluk. "Blijf dan kalm en neem een foto. Anders zal niemand ooit geloven dat je een wolf hebt gezien", luidt het. Die foto kan je dan bezorgen aan het meldpunt: www.welkomwolf.be

"En gebeurt het toch: ga de wolf dan niet uitdagen of in het nauw drijven. Al is dat bij een wolf bijna onmogelijk."

Aanvallen op mensen kwamen enkel lang geleden voor, toen er nog hondsdolheid was in onze contreien
Koen Van Muylem, woordvoerder Instituut Natuur- en Bosonderzoek

Zijn wolven gevaarlijk voor kinderen?

Na de aanval op twee pony's gisteren, komen er ook reacties binnen van mensen die vrezen dat er vroeg of laat een kind wordt aangevallen door een wolf.

"We begrijpen dat die ongerustheid er is, maar er is in de recente geschiedenis nog geen enkele wolvenaanval op mensen gemeld. Zelfs niet in Duitsland, waar intussen al 2.000 wolven leven", zegt Koen Van Muylem.

"De prooien van een wolf zijn vooral reeën en everzwijnen, en die zijn er in overvloed in België. Dus zelfs als alle schapen en runderen op een beveiligde wei zouden staan, zouden er nog genoeg andere prooien overblijven."

"De angst voor wolven stamt vooral uit ons collectief verleden", zegt Van Muylem. "Vroeger gebeurde het in een zeldzaam geval wel eens dat wolven toch mensen durfden aan te vallen, maar het ging dan altijd om wolven die besmet waren met hondsdolheid." België is sinds 2001 officieel vrij van hondsdolheid.

Moet ik mijn huisdieren beschermen tegen de wolf?

Als er een wolf gesignaleerd is, dan is het verstandig om schapen tijdelijk binnen te houden. Het Agentschap Natuur en Bos roept ook op om "wolfproof" omheiningen te plaatsen. Die zijn voorzien van stroomdraad boven- én onderaan de omheining zodat wolven niet tot bij de prooi geraken.

"Preventie is de sleutel, en de wolf moet leren dat hij zulke weides niet in kan. Een wolf maakt van nature geen onderscheid tussen een schaap of een everzwijn. We moeten er dus voor zorgen dat enkel wilde prooien een optie zijn", zegt Dries Gorissen, directeur bij het Agentschap Natuur en Bos.

Wie zijn weide wil beveiligen tegen wolven kan daar trouwens subsidies voor aanvragen.

"Professionele schapenboeren, wier inkomen afhangt van de schapen, kunnen stilaan aan andere maatregelen gaan denken, zoals Roemeense herdershonden", liet het meldpunt Welkom Wolf eerder al weten. "Die honden beschermen de kudde heel efficiënt en zullen de confrontatie met de wolf aangaan tot de dood."

Wat doe ik als mijn schaap gebeten is door een wolf?

Als je vermoedt dat je schapen door een wolf zijn aangevallen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen: DNA-materiaal, sporen van de wolf, uitwerpselen. Als het duidelijk aangetoond is dat een wolf de boosdoener is, dan kan je een schadedossier indienen en een vergoeding krijgen. Dat dossier dien je in bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Ik ben jager, mag ik een wolf doodschieten?

Nee, dat is verboden en er staan zware boetes op. Wolven zijn in Europa beschermde dieren. "Het is goed dat er nu veel te doen is rond die wolf en dat iedereen ervan hoort. Zo is de sociale controle groter, en de drang om hem stiekem om te leggen wat kleiner", zegt het meldpunt Welkom Wolf.

“Geen probleemwolf maar een probleemsituatie” (Jan Loos, vzw Welkom Wolf in "Terzake")

Videospeler inladen...

Meest gelezen