Videospeler inladen...

Het geheime wapen van Kim Jong-un: zangeres van een Noord-Koreaanse meidengroep

Een Noord-Koreaanse delegatie is in Zuid-Korea ter voorbereiding van de Olympische Winterspelen. Ze wordt geleid door Noord-Korea's grootste ster na Kim Jong-un zelf: Hyon Song-wol, de lead-zangeres van een meidengroep. Hyon werd ontvangen als een koningin. 

expert
Veerle De Vos
Expert Azië, Groot-Brittannië en Ierland | Voor meer van Veerle De Vos, klik hier.

Zuid-Koreaanse cameraploegen en fotografen verdrongen elkaar toen Hyon Song-wol uit de bus stapte, op laarsjes met hoge hakken en in een lange blauwe mantel met een bonten kraag. Hyon is in Zuid-Korea om locaties te bekijken voor een aantal concerten tijdens de komende Spelen.  Maar de echte reden voor haar bezoek is om de wereld een heel ander beeld te tonen van Noord-Korea. 

Grote belangstelling voor het bezoek van Noord-Koreaanse ster Hyon Song-wol
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hyon Song-wol is de lead-zangeres van Noord-Korea's populairste - en enige - meidengroep, de 10-koppige Moranbong. Naar verluidt zijn alle leden gekozen door leider Kim Jong-un zelf. Ze treden op in minirok maar ook in militair uniform. Op hun repertoire staan vooral patriottische liederen en odes aan de de grote leider. 

In totaal zal Noord-Korea 22 atleten naar Pyeongchang sturen. Geen van hen maakt ook maar enige kans op een medaille. Maar er reist ook een 140-koppig orkest mee. Dat wordt geleid door Hyon Song-wol zelf.  Beide teams zullen ook opstappen onder één vlag en er komt een gezamenlijk vrouwelijk hockeyteam.

De regering laat zich verleiden door Kims valse vredesoffensief. De Spelen van PyeongChang worden de Spelen van Pyongyang.

Applaus en protest

Toch is niet iedereen even opgezet met de plotse dooi in de relaties. Kleine groepen conservatieve demonstranten probeerden het bezoek van Hyon te verstoren. Ze vinden dat de Zuid-Koreaanse president Moon zich in de luren laat leggen door het charmeoffensief van Kim.  Een grote politiemacht hield hen weg van Hyon Song-wol.

De leider van de belangrijkste oppositiepartij beschuldigde de regering ervan om het lot van Zuid-Korea in de handen van Kim Jong-un te leggen. "De regering laat zich verleiden door Kims valse vredesoffensief. De Spelen van PyeongChang worden de Spelen van Pyongyang. Intussen is de vervollediging van Kims nucleaire  programma nog maar drie maanden van ons af."  

De liberale president Moon verdedigt zijn aanpak. Volgens hem is het de bedoeling dat de olympische dooi uitmondt in gesprekken over het nucleaire wapenprogramma. Pyongyang heeft nochtans van in het begin laten weten dat het daar niet over wil praten. Het Noord-Koreaanse nucleaire wapen­programma is "geen onderwerp van gesprek", zo liet de belangrijkste onderhandelaar al weten.  

Demonstranten in Seoul verbranden foto's van Kim Jong-un en de Koreaanse "re-unificatievlag".
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen