Jinnih Beels reageert op De Wever: "Beleid heeft nog meer in de hand gewerkt dat we naast elkaar leven"

Jinnih Beels vindt dat het beleid van burgemeester Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen de "feitelijke apartheid" nog meer in de hand heeft gewerkt. De onafhankelijke kandidate op de SP.A-lijst reageert zo op een uitspraak De Wever. Ook Groen-kopstuk Wouter Van Besien reageert smalend.

De Wever had het vanmorgen tijdens de burgemeestersmarathon op Radio 2 over de toenemende "feitelijke apartheid" van de verschillende bevolkingsgroepen in zijn stad waarbij allochtonen weinig tot niet deelnemen aan evenementen. 

De Wever weet dat aan het feit dat er "jarenlang niet het juiste migratie- en inburgeringsbeleid" werd gevoerd. Maar Beels wijst naar het beleid van het huidige stadsbestuur. "Het beleid van de laatste jaren heeft nog meer in de hand gewerkt dat we naast elkaar leven", schrijft ze op Facebook. 

"Ik denk aan uitspraken over Borgerhout, weigeren om jongeren te woord te staan, stigmatiseren van bepaalde gemeenschappen naar aanleiding van bepaalde gebeurtenissen", aldus Beels.

Ze vindt dat het bestuur eerst een "inclusief beleid" moet voeren. "Pas dan kan je participatie verwachten."

"Integratiebeleid van N-VA staat vooral in het teken van besparen"

Groen-kopstuk Wouter Van Besien wijst erop dat de N-VA op Vlaams niveau al 9 jaar bevoegd is voor integratie. Hij lanceert enkele concrete voorstellen die stappen vooruit betekenen: "Voer echte praktijktesten in, richt een diversiteitsraad op die zich over de stedelijke realiteit buigt, en investeer in middenveld en op het terrein".

Het Vlaamse en het Antwerpse integratiebeleid staan vooral in teken van besparing, niet in teken van resultaten, aldus Van Besien. "Veel Antwerpenaren nemen zelf initiatief om die dreigende kloof te overbruggen. Zij missen erkenning en steun van dit stadsbestuur. De handen in elkaar slaan zou ons al een stuk verder brengen".     

Voor Van Besien is Antwerpen een stad met enorm veel mogelijkheden. "Integratie is van essentieel belang voor een samenleving in evenwicht. Het is de verantwoordelijkheid van het beleid om de dreigende segregatie te voorkomen. In Antwerpen zetten veel mensen hun schouders onder die integratie en dat samenleven, maar het beleid laat hen in de steek."

Meest gelezen