Belga

Kan u binnenkort trouwen in uw geboortedorp, zelfs als u er niet meer gedomicilieerd bent?

Koppels die binnenkort willen trouwen, moeten dat kunnen in hun geboorteplaats of de plaats waar ze opgegroeid zijn of elkaar hebben leren kennen, zelfs als ze er niet meer gedomicilieerd zijn. Dat is een wetsvoorstel van N-VA, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Trouwen voor de wet kan nu enkel op de plaats waar u gedomicilieerd bent. Maar dat moet veranderen, vindt N-VA. Parlementslid Goedele Uyttersprot heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend. "Meer en meer gaan koppels wonen in de stad waar ze bijvoorbeeld werken. Maar dat is niet noodzakelijk de plaats waar ze hun vriendenkring of familie hebben. Daarom moeten ze hun mooiste dag kunnen vieren waar ze bijvoorbeeld opgegroeid zijn of waar ze hun partner hebben leren kennen."

Voor Belgen die in het buitenland wonen, bestaat er al een gelijkaardige regeling. Als ze willen trouwen, kan dat in hun geboortedorp of op de plaats waar een bloedverwant (ouder, zus of broer, grootouder...) woont. Uyttersprot wil die wet nu gelijkstellen voor alle Belgen.

Toch is het niet de bedoeling dat koppels eender welke plaats kunnen uitkiezen. "De emotionele band moet aantoonbaar zijn. Mensen zullen niet zomaar Brugge kunnen kiezen omdat ze dat een romantische stad vinden." Het voorstel moet nu besproken worden in de Commissie Justitie.

Meest gelezen