Foto door Jo Vandenbroucke
PROMOFOTO.be

Kunstenares die 25 keer wou trouwen is overleden

Kunstenares Julian P. Boom (40) van “22 The project” heeft de strijd tegen kanker verloren. De Nederlandse zou in 2018 samen met haar Antwerpse vrouw Fleur Pierets (43) trouwen in alle 25 landen waar het holebihuwelijk toegelaten is, maar kreeg begin december te horen dat ze terminaal was. Pierets maakte het nieuws vandaag bekend via haar Facebookpagina. 

Het kunstenaarskoppel JF. Pierets, ofwel Julian P. Boom en Fleur Pierets, heeft hun "wereldreis van de liefde" anderhalve maand geleden moeten stopzetten. Tijdens hun vierde huwelijk in Parijs in november vorig jaar, was Julian flauwgevallen op de trappen van het stadhuis. Verschillende scans wezen uit dat de Nederlandse een groot aantal tumoren in de hersenen en rond het hart had. De kanker had zich ook naar haar botten en de rest van haar lichaam uitgezaaid. 

Dokters gaven Julian begin december nog maar drie maanden te leven. In die periode zou Julian haar herinneringen en spraakvermogen verliezen en in een coma belanden. De gezondheid van de 40-jarige Julian ging snel achteruit en vandaag is ze gestorven. Fleur postte een compilatiefilmpje op haar Facebookpagina met de geboorte- en sterfdatum van haar echtgenote. 

Het koppel reisde na hun huwelijk in Parijs door naar Périgueux in Frankrijk, waar de moeder van Fleur woont. Uiteindelijk heeft Julian er haar laatste maand doorgebracht in een ziekenhuisbed in de woonkamer.

22 The Project: 25 keer "ja, ik wil"

Nadat Julian hersteld was van borstkanker, begon het koppel aan hun ultieme performance piece. Ze doopten het “22 The Project”, want ze zouden trouwen in alle 22 landen waar het holebihuwelijk is toegestaan. Ze trouwden vorig jaar al in New York, Amsterdam, Antwerpen en Parijs. Madrid stond begin januari op de planning en daarna moest de rest van de wereld er nog aan geloven. 2018 zou één groot trouwfeest worden.

Julian en Fleur zouden met hun liefde het onrecht aanklagen in plaats van te jammeren en te klagen. “We willen op een luchtige manier mensen bewust maken van het feit dat holebi’s slechts in 22 van de bijna 200 landen in de wereld mogen trouwen,” zei Fleur daarover. Intussen is het holebihuwelijk ook in Duitsland, Malta en Australië toegestaan. Toch besloot het koppel de naam “22 The project” te behouden. “Zo kunnen we de trage, maar zekere evolutie in kaart brengen.”

Over hun “wereldreis van de liefde” zouden ze later nog een documentaire maken, een boek schrijven en misschien volgde er zelfs een tentoonstelling in het Museum Of Modern Art in New York. Er was veel belangstelling voor het project van het kunstenaarskoppel. Vooral in de Verenigde Staten werden ze overdonderd door de media-aandacht, zelfs de beroemde talkshow-host Ellen DeGeneres wou het koppel bij haar op de sofa.

Fleur vertelde in een interview met Humo dat ze overweegt om
het project in de toekomst alleen verder te zetten. 

Meest gelezen