Limburgers gebruiken Bednet te weinig

Limburg gebruikt Bednet te weinig, dat zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Dankzij Bednet kunnen zieke leerlingen toch lessen volgen van thuis uit.

Limburgers gebruiken Bednet minder dan gemiddeld in Vlaanderen. Vorig jaar waren maar 9% van de Bednet-projecten in Limburg gesitueerd terwijl bij ons 13% van de scholieren wonen. Volgens minister Vandeurzen zijn heel wat artsen niet genoeg op de hoogte van de mogelijkheden van Bednet: "Het moet bekend geraken bij ouders en scholen maar ook bij bijvoorbeeld huisartsen. Zij kunnen de tip geven wanneer een ziek kind een tijd thuis moet blijven." 

Nieuwe mobiele set

Vandeurzen bezocht vanmorgen het Sint-Jan Berchmansinstituut in Zonhoven. Daar wordt het nieuwe mobiele systeem van Bednet gebruikt. Jonas reist via de computerset mee naar alle vaklokalen waar zijn vrienden les hebben. Hij heeft de longziekte muco en is soms te ziek om naar de klas te komen.

"Het is gemakkelijk te gebruiken. Ik kan kijken naar wat ik wil. Ik ben blij dat ik het nu heb", zegt hij. Natuurlijk is het niet helemaal hetzelfde als echt in de klas zitten, denkt Jonas. "Maar je kan het er wel mee vergelijken." En Jonas kan met het systeem zelfs zijn hand opsteken. "Als ik mijn hand opsteek, kijkt iedereen naar achter, en sommigen schrikken ook echt."

Meest gelezen