Arenda Oomen Fotografie

Loonkostenhandicap die ons land had opgebouwd sinds 1996 is volledig weggewerkt

De loonkostenhandicap die ons land sinds 1996 heeft opgebouwd tegenover de buurlanden, is helemaal weggewerkt. Dat blijkt uit een jaarlijse rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, die bestaat uit experts van de sociale partners.

In 1996 is beslist dat de lonen in ons land niet sneller mochten stijgen dan die in de buurlanden. Dat is jarenlang niet gelukt. 5 jaar geleden waren de loonkosten in ons land zelfs ruim 5 procent sneller gestegen dan die in de buurlanden.  

Maar de loonmatiging die begonnen is onder de regering-Di Rupo en de taxshift van de regering-Michel hebben wel succes gehad. De maatregelen hebben er nu toe geleid dat de loonkostenhandicap tegenover Nederland, Frankrijk en Duitsland ten opzichte van het jaar 1996 volledig is weggewerkt. Meer zelfs, we zijn inzake loonkosten 1 procent competitiever geworden dan die 3 buurlanden.

Wel spreken de werkgevers nog altijd van een historische handicap -dus van voor het jaar 1996- van ongeveer 10 procent. "Het werk is nog niet af", benadrukken ze. 

Peeters: "Jobcreatie boomt"

Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters is tevreden met het verslag. De loonhandicap is volledig weggewerkt, waardoor de concurrentiepositie verbetert en de jobcreatie boomt, klinkt het.

"We zijn er de laatste jaren in geslaagd om de loonhandicap van België tegenover haar buurlanden weg te werken. In 2014 steeg de loonkost in België met 3 procent meer dan in de buurlanden. Sindsdien hebben we die achterstand omgebogen in een voorsprong van 0,7 procent (2017, nvdr) tegenover de buurlanden", klinkt het. Deze legislatuur komen er volgens de CD&V'er 259.000 extra jobs bij.

Meest gelezen