Luizen: enkele fabels en feiten

Over hoofdluizen doen heel wat verhalen de ronde. Welke zijn juist, welke kunnen we beter met een korrel(tje) zout nemen? Dirk Devroey, diensthoofd huisartsengeneeskunde aan de VUB, maakte twee jaar geleden voor VRT Nws al eens het onderscheid tussen feit en fictie.

"Luizen hebben met hygiëne te maken"

Dirk Devroey: "Het klopt niet dat ze bij "vuile" kinderen voorkomen. Iedereen kan luizen krijgen. Luizen krijg je louter via rechtstreeks haarcontact. De diertjes -insecten eigenlijk- bewegen zich ook voort via kledingstukken. In koude periodes kunnen luizen dus meer voorkomen. Dan hangen in scholen bijvoorbeeld de sjaals aan de kapstokken naast elkaar."

"Er zijn meer luizen bij het begin van het nieuwe schooljaar"

Dirk Devroey: "Dat is een fabeltje. Luizen zijn er het hele jaar door."

"Luizen springen van kind naar kind"

Dirk Devroey: "Nee, luizen kruipen. Ze kunnen ook geen kilometers afleggen. In water kunnen ze even overleven maar in zwembaden zit chloor en daar kunnen ze niet gedijen. Er is ook een verschil tussen hoofdluizen en schaamluizen. Ze zullen elkaar niet contamineren (een hoofdluis zal dus niet in schaamhaar belanden en omgekeerd, nvdr.)."

"Luizen hebben een voorkeur voor een bepaald type haar"

Dirk Devroey: "Blond, zwart of bruin haar, maakt de luis niet uit. Wie langer haar heeft, heeft natuurlijk meer kans op luizen dan wie kort haar heeft."

"De jeuk komt van rondlopende luizen"

Dirk Devroey: "Luizen hechten zich vast aan de hoofdhuid, aan de basis van de haarlijn waar ook hun eitjes belanden. De luizen zuigen bloed op om te kunnen overleven. En het zijn die wondjes die de jeuk veroorzaken. Luizen kunnen trouwens ook geen ziektes overdragen."

"Luizen zijn resistent voor shampoo's"

Dirk Devroey: "Preventief kan je eigenlijk niets doen. Ik zou niet meteen het haar kortwieken. Bepaalde preventieve producten, zoals shampoo's met rozemarijn en lavendel, hebben hun nut ook nog niet bewezen."

Een tip voor wie al luizen heeft?

Dirk Devroey: "Was kledingstukken en eventueel speelgoed, en leg ze in de diepvriezer. Luizen kunnen tegen koude, maar zijn niet opgewassen tegen een lange tijd van vriestemperaturen."

Meest gelezen