Videospeler inladen...

Meer dan helft Vlamingen legt zichzelf smartphoneregels op

Imec brengt jaarlijks een digimeter uit, een enquête die het gebruik van digitale media en digitale technologieën in kaart brengt. Hiervoor deden ze in 2017 een bevraging bij 2345 Vlamingen ouder dan 15. De opvallendste trends zijn de toename van het aantal smartphones en vooral ook de afhankelijkheid ervan. 

Meer smartphones en meer afhankelijkheid

Uit de bevraging van Imec blijkt dat het gebruik van de smartphone blijft stijgen. 78% van de Vlamingen heeft intussen een smartphone op zak, drie jaar geleden was dat nog maar 57%. Het gebruik van de klassieke gsm is dan ook in vrije val.

Dat massale smartphonegebruik heeft ook een keerzijde: steeds meer Vlamingen geven aan dat ze te veel tijd spenderen op sociale media. Ongeveer één op drie is daarvan overtuigd. Bij tieners en twintigers loopt dat zelfs op tot de helft van de smartphonegebruikers.

Omdat we ons ervan bewust zijn dat we vaak naar onze smartphone grijpen, komt er een tegenbeweging op gang: steeds vaker zoeken we manieren om die smartphone vaker links te laten liggen.

Bijna zes op de tien van de bevraagde Vlamingen zeggen dat ze zichzelf bepaalde “smartphoneregels” opleggen, ruim 6% meer dan vorig jaar. De populairste trucjes zijn: de smartphone wegstoppen tijdens gesprekken, meetings of lessen, notificaties uitschakelen en de smartphone wegstoppen tijdens het rijden.

Nieuwe app meet “smartphoneverslaving”

Wie een beter zicht wil krijgen op zijn smartphonegebruik, kan dat vanaf nu ook bijhouden in een nieuwe app. De “Mobile DNA-app” houdt je media­gebruik gedurende twee weken bij op een wetenschappelijke manier. "Die app biedt eigenlijk een inzicht van hoe de smartphone verwezen is met je dagpatroon", zegt Lieven De Marez, professor mediatechnologie verbonden aan Imec en de UGent. "Zo krijg je een duidelijk zicht hoeveel minuten je spendeert aan welke app en welk moment, en hoeveel notificaties je binnenkrijgt. Als je die informatie hebt, kan je zelf gaan bekijken hoe en wanneer je dat wil beperken." 

De app is beschikbaar vanaf 25 januari, voorlopig enkel voor Android­-gebruikers. De app maakt deel uit van een bredere campagne over smartphonegebruik van de provincie Antwerpen. Met de "KopOp"-campagne willen ze mensen aanzetten bewuster om te gaan met hun smartphone.

Netflix in opmars

Wat ook nog blijkt uit de digimeter is dat het gebruik van digitale diensten blijft boomen. Vooral Netflix (van 15% gebruikers in 2016 naar 21% in 2017), WhatsApp (van 25% naar 31%), YouTube (van 48% naar 54%) en Instagram (van 25% naar 30%) groeiden sterk. Opmerkelijk is ook dat steeds meer mensen gebruik maken van betalende diensten. Heel wat mensen gaven ook aan te willen betalen voor muziek online via een streaming- of download­dienst.

Meest gelezen