Videospeler inladen...

Meer selfies, meer luizen in middelbare scholen

De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) krijgen de laatste jaren meer meldingen van luizenplagen in middelbare scholen, schrijft Gazet van Antwerpen. Een van de oorzaken daarvoor? Selfies. Dat lijkt voor de hand te liggen: met je hoofd dicht tegen elkaar hangen maakt het makkelijker voor luizen om zich van de ene naar de andere leerling te verspreiden.

Luizen zijn een traditioneel probleem van kleuter- en lagere scholen. Cijfers in Nederland tonen dat nu ook steeds meer leerlingen op de middelbare school last hebben van luizen. In ons land krijgt de koepel van vrije CLB's de laatste jaren ook meer meldingen van luizenplagen in middelbare scholen. Exacte cijfers hebben we niet, zegt algemeen directeur Stefan Grielens aan VRT Nws, "maar het is wel meer dan een aanvoelen. Onze medewerkers komen dagelijks in veel scholen en stellen dat ook vast."

Een van de oorzaken? De vele selfies die jongeren nemen. Door met hun hoofden dicht bij elkaar te hangen, is het makkelijker om van het ene hoofd naar het andere over te gaan. "In ons land is de link tussen selfies en luizen niet expliciet onderzocht, maar bij onderzoeken in andere landen is die link wel gelegd. Het is ook niet onlogisch en ook niet abnormaal: jongeren gaan met hun haren tegen elkaar hangen en dat is een van de oorzaken dat die luizen zich makkelijker verspreiden."

"Vanaf het moment dat de selfies opkwamen, hebben we het aantal gevallen van luizen toch wel zien toenemen in middelbare scholen. Men vond het leuk om met de haren tegen elkaar te gaan hangen, en dan krijgt de luis de kans om van het ene hoofd naar het andere over te gaan."

"Luizen uitroeien? Dat is onmogelijk"

Hoofdluizen verschuilen zich bij voorkeur op warme, vochtige en donkere plaatsen zoals achter de oren of in de nek. Ze zitten meestal dicht tegen de haarwortel, waardoor ze moeilijk te zien zijn. Ze verspreiden zich vooral via rechtstreeks hoofdcontact, maar ook via gemeenschappelijk gebruik van bijvoorbeeld haarborstels, hoofddeksels en handdoeken.

Het is belangrijk om regelmatig op luizen te controleren, de beste en meest-effectieve manier is de zogenoemde nat-kammethode, zegt Grielens. Daarbij kam je het haar uit met conditioner, kan je zien of er luizen zijn en kan je ze ook verwijderen. "Op websites vind je allerlei goede instructiefilmpjes over hoe je dat kan doen (zie onderaan, nvr). Het is een effectieve, een niet-dure, en een niet-schadelijke oplossing. Ze vraagt wat tijd, het resultaat is wel dat je van de luis van af bent."

Luizen volledig uitroeien is een illusie, zegt Grielens nog. "Vroeger stonden luizen voor paniek en hebben we enorme inspanningen geleverd om die de scholen uit te krijgen. Dat is onmogelijk. Elk kind krijgt luizen. Het zijn hardnekkige beestjes, maar tegelijk ook relatief onschuldig. De vraag is ook of luizen bestrijden met allerhande gifmiddelen uiteindelijker niet schadelijker is dan de luizen zelf."

Meest gelezen