© VRT / Studio Brussel

Nethoofd Studio Brussel over "feitelijke apartheid": “De Warmste Week is het meest inclusieve dat er is”

Volgens Jan Van Biesen, nethoofd van Studio Brussel, doet de organisatie van “De Warmste Week” er alles aan om het evenement zo inclusief en laagdrempelig mogelijk te houden. Hij reageert zo op een uitspraak van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die haalde vanmorgen de “Warmathon” van “De Warmste Week” in Antwerpen aan als een evenement waar vooral blanke mensen naar toe komen, een voorbeeld van “apartheid” tussen bevolkingsgroepen in onze steden.

“Ik heb het al eens de “Blankathon” genoemd”, zei De Wever vanmorgen op Radio 2 over het evenement van “De Warmste Week”. StuBru-baas Van Biesen reageert: “Als er nu een evenement in Vlaanderen is dat 100 procent van én voor iedereen is, dan is het wel “De Warmste Week”. Het is de kern van ons initiatief: democratischer en opener kan je niet zijn.”

“We letten erop dat we laagdrempelig en op alle gebied zo inclusief mogelijk zijn”,  vervolgt Van Biesen. En dat is volgens hem ook het geval voor de “Warmathon” in Antwerpen. “De Warmste Week” is het meest inclusieve evenement in zijn soort en op die schaal, klinkt het.

“We hebben dat ook zelf vastgesteld, de vorige jaren in Boom en de afgelopen editie in Wachtebeke”, aldus het nethoofd van Studio Brussel. “We hebben heel veel met de jeugd gedaan, heel veel klassen zijn langsgekomen. En daar zie je de demografie van onze samenleving goed in weerspiegeld. Ik ken geen enkel participatief publieksevenement van deze omvang waar er zo’n mix is van oud en jong, ziek en gezond, gekleurd of blank. Daar ben ik apetrots op.”

Desalniettemin komt Bart De Wever dus tot de vaststelling dat weinig tot geen allochtone jongeren zich geconnecteerd voelden tot de “Warmathon” in Antwerpen. “Ik zou al moeten zoeken naar een reden waarom”, reageert Van Biesen. “Het ligt in elk geval helemaal niet aan hoe wij ermee omgaan. Wij proberen diversiteit zoveel mogelijk te tonen en we moeten dat niet eens forceren.

Meest gelezen