Op zoek naar gangen onder de markt van Maaseik

Documentairemaker Rocky Crispen heeft de ondergrond op de markt van Maaseik onderzocht met een scanner. Hij is namelijk op zoek naar ondergrondse gangen, die vroeger nog door de bokkenrijders gebruikt zouden zijn.

Bokkenrijders

"Maaseik was vroeger een militair bastion", zegt Rocky Crispen. "Dat wil zeggen dat er hier veel soldaten waren die een groot gangenstelsel hadden om zich snel te kunnen verplaatsen. Dat is later ook gebruikt door de bokkenrijders. Die kwamen 's nachts samen en dan gingen ze op rooftocht. En door het gangenstelsel konden ze snel de stad ontvluchten."

Oude gangen

De inwoners zelf beweren ook dat er gangen onder de grond zouden lopen. "Mijn grootouders woonden hier op de markt en daarachter was een school", zegt Theo Dirks. "Er was een put en toen ik een jaar of 8 was, zijn ze daar ingegaan en hebben ze een gewelfde gang blootgelegd. Dat was zo smerig, dat ze dat meteen hebben dicht gegooid." 

Hulp

"Zo'n verhalen van inwoners heb ik dus zeker nog nodig", zegt Rocky. "Mensen die hier dichtbij de markt van Maaseik wonen en een dichtgemetselde kelder hebben, mogen me altijd contacteren via rocky@underbox.eu. Dan kom ik zeker nog meer te weten." Ondertussen baant Rocky zich een weg over de markt met zijn radar. "Op de beelden kan je nu nog niet heel veel zien, maar je kan wel verstoringen zien in de grond. Het is de bedoeling dat we deze resultaten doorsturen naar archeologen, zodat zij verder onderzoek kunnen voeren."

Meest gelezen