Spanje zal Denemarken niet vragen om Carles Puigdemont over te leveren 

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont is geland in de Deense hoofdstad Kopenhagen.  om een politiek debat bij te wonen. De openbare aanklager in Spanje had het Europese aanhoudingsbevel tegen hem opnieuw willen activeren, maar Madrid gaat daar niet op in.   

Puigdemont zat sinds eind oktober in ons land. Hij is gevlucht uit Spanje nadat hij als Catalaanse leider de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen, zeer tegen de zin van de Spaanse overheid. 

Het Spaanse parket kwam vrij snel met een Europees aanhoudingsbevel (en dus de vraag tot overlevering), maar begin december werd dat bevel ingetrokken. Volgens de advocaat van Puigdemont wist Spanje dat het de zaak zou verliezen. Sindsdien is hij buiten Spanje in principe een vrij man.

Charleroi

Na drie maanden in ons land, ging Puigdemont voor het eerst de grens over. Vanmorgen nam hij het vliegtuig naar Kopenhagen, waar hij een politiek debat zal bijwonen. Op foto's van Spaanse media is te zien hoe hij aankomt op de luchthaven van Charleroi en hoe hij opstapt op een vliegtuig van Ryanair. 

Puigdemont liep daarmee een risico, want in Spanje vroeg de openbare aanklager het Hooggerechtshof om het Europese arrestateibevel te hem opnieuw uit te vaardigen. Het Hooggerechtshof in Madrid heeft echter beslist omdat niet te doen. Volgens het hof was de reis van Puigdemont naar Denemarken bedoeld "om de arrestatie in het buitenland uit te lokken". Puigdemont is dus veilig in Denemarken. Bij zijn aankomst in Kopenhagen was er politie aanwezig, maar die heeft niet ingegrepen.

Dat Spanje Denemarken niet komt lastigvallen met een eis tot overlevering van de Catalaanse leider is niet echt een verrassing. Het bespaart beide landen een hoop diplomatieke heisa en bovendien loopt Madrid het risico op een ernstige blamage als Denemarken of België de overlevering van Puigdemont zouden weigeren. Dan zou het imago van Spanje als democratische rechtsstaat internationaal in het gedrang komen.

Het Spaanse gerecht wil Puigdemont vervolgen voor onder meer rebellie, na de onafhankelijkheidsverklaring in oktober. Verschillende van zijn politieke medestanders zitten effectief in de cel.

Meest gelezen