Videospeler inladen...

Republikeinen en Democraten hebben akkoord om "shutdown" te beëindigen

In de Amerikaanse Senaat hebben Republikeinen en Democraten een akkoord bereikt over de "shutdown", een discussie over de begroting waardoor de overheidsdiensten sinds afgelopen zaterdag moesten sluiten. De diensten zullen wellicht morgenochtend weer opengaan. De Democraten hebben garanties gekregen over een regeling voor illegale migranten. 

Na drie dagen is een einde gekomen aan de shutdown. De aanleiding was een gebrek aan financiële middelen, omdat het schuldenplafond was bereikt en de Senaat het nog niet eens was geraakt over een begrotingssteun voor een overgangsperiode. Vrijdag geraakte een wetsontwerp hierover niet door de Senaat, en was de shutdown een feit.

Niet-essentiële overheidsinstellingen gingen dicht en veel ambtenaren werden niet meer betaald. Tijdens het weekend was de "shutdown" voor de gewone Amerikaan nauwelijks voelbaar, maar vandaag, op de eerste dag, werden de gevolgen manifest.

Republikeinen en Democraten hebben nu een akkoord bereikt om de shutdown te beëindigen. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben rond middernacht onze tijd hun fiat gegeven. President Trump moet de tijdelijke begroting nu enkel nog ondertekenen.

"Beide partijen zijn een beetje tot inkeer gekomen", zegt correspondent Björn Soenens in de VS. "Je zou kunnen zeggen dat de gematigde krachten, die tot nu toe afwezig leken te zijn, het pleit hebben gewonnen."

Zo'n 800.000 ambtenaren kunnen, wellicht vanaf morgenochtend, opnieuw aan het werk. Toch gedurende drie weken: alvast tot 8 februari wordt de tijdelijke begroting aangenomen en zullen de overheidsdiensten open blijven. Maar dan dreigt een nieuwe crisis, want op dit moment is er nog niets opgelost.  

"Dreamers" verdelen Amerikaanse politiek

Tijdens de komende drie weken zal er een echt debat komen over het statuut van de zogenoemde "Dreamers", illegale immigranten, die als kinderen door hun ouders naar de VS waren gebracht. Die garantie hebben de Democraten nu gekregen. 

De kwestie van de "Dreamers" verdeelt de Amerikaanse politiek al geruime tijd. De Democraten in de Senaat zeiden de afgelopen weken de begroting af te wijzen zolang er geen afspraken worden gemaakt over de Dreamers.

President Trump had in de herfst al een eind gemaakt aan het programma en het Congres opgedragen een nieuwe regeling uit te werken. De termijn daarvoor loopt op 5 maart af. Tegen dan moet een oplossing gevonden worden, anders dreigen honderdduizenden immigranten het land te worden uitgezet.

Correspondent Björn Soenens over de doorbraak in de shutdown:

Videospeler inladen...

Meest gelezen