Roemenen wonen in geïmproviseerd kamp in Gent

In Gent, vlak bij de Drongensesteenweg, wonen er zo'n 20 Roemenen in erg precaire omstandigheden, onder hen ook verschillende jonge kinderen en ouderen in slechte gezondheid. Ze bivakkeren er in caravans en zelfgebouwde barakken op een braakliggend terrein van hockeyclub Gantoise. De stad weet wie de Roemenen zijn, ze weigeren voorlopig alle OCMW-hulp. De eigenaar van het terrein onderneemt geen stappen, er zijn geen meldingen van overlast.

Al zeker een half jaar kamperen er verschillende Roemeense families op de site van de hockeyclub Gantoise. Het gaat om een 20-tal mensen, onder hen ook jonge kinderen en bejaarden met gezondheidsproblemen. Op de site, vlak bij de Drongensesteenweg, staan verschillende caravans en zelfgebouwde barakken. Er is geen elektriciteit of stromend water. Door de vele regen van de afgelopen dagen ligt het terrein er ook erg modderig bij. De stad bevestigt dat ze de Roemenen kennen en dat ze hen basiszorgen aanbieden zoals dringende medische hulp en scholing voor de kinderen. Meer kan de stad niet doen want de Roemenen weigeren zelf OCMW-hulp. Ze vrezen dat ze hun verblijfsvergunning verliezen als ze om sociale steun vragen. De stad zet nu in op verder overleg. 

Geen overlast

De Roemenen wonen er al een tijd maar veroorzaken amper overlast. Net omdat het om een braakliggend terrein gaat, onderneemt de eigenaar voorlopig geen stappen. Dat kan in de loop van het jaar wel veranderen want Gantoise wil op de terreinen een nieuwe hockeyarena bouwen. De timing van die werken is nog niet helemaal bekend, maar vermoedelijk starten ze dit najaar. Dan zullen de Roemenen sowieso moeten vertrekken. De eigenaar kan de kampeerders ontzetten met politiehulp of via de vrederechter, maar zo'n vaart loopt het dus voorlopig nog niet. 

Door de strengere kraakwet? 

Volgens sommige mensen wonen de Roemenen nu in geïmproviseerde kampementen omdat ze niet meer kunnen/durven kraken. Sinds november is er een strengere kraakwet van kracht die het mogelijk maakt om krakers vlugger uit te zetten als ze een bewoond huis kraken. OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.a) merkt dat de nieuwe kraakwetgeving erg bekend is bij bepaalde doelgroep maar ziet niet meteen een verband met het kampement omdat de Roemenen er al voor november woonden.

Meest gelezen