2018 Invision

"Three billboards" valt in prijzen op SAG Awards (en dat kan iets betekenen voor de Oscar-kansen)

"Three billboards outside Ebbing, Missouri" is de grote winnaar geworden op de Screen Actors Guild Awards (SAG). De film mocht drie prijzen mee naar huis nemen, onder meer voor hoofdrolactrice Frances McDormand en de volledige cast. De prijzen worden traditioneel gezien als een goede graadmeter voor de Oscars.

De zwarte filmkomedie "Three billboards outside Ebbing, Missouri" viel afgelopen nacht drie keer in de prijzen. Frances Mc Dormand werd bekroond als beste actrice voor haar rol als Mildred Hayes, een moeder die er alles aan doet om de verkrachter en moordenaar van haar dochter te vinden.

2018 Invision

De prijs voor beste mannelijke bijrol ging naar Sam Rockwell, die in de film een racistische agent speelt. Daarnaast vielen ook de acteurs als groep in de prijzen. De film, die bij ons sinds kort in de zalen te zien is, wordt gezien als een van de favorieten voor de Oscars en won ook verschillende Golden Globes.

De prijs voor beste acteur ging naar Gary Oldman, die Winston Churchill speelt in het oorlogsdrama "Darkest hour". 

2018 Invision

Daarnaast worden er ook prijzen uitgereikt aan tv-series. Grote winnaar daar was het drama "This is us". Acteur Sterling K. Brown won de prijs voor beste acteur in een dramaserie. Hij is daarmee de eerste Afro-Amerikaanse acteur die zo'n prijs in handen krijgt. "Wat een eer om erkend te worden door je collega's", zei hij in zijn speech. En ook de cast op zich viel  in de prijzen. 

2018 Invision

Nicole Kidman en Alexander Skarsgard werden bekroond voor hun rollen in "Big little lies", de Amerikaanse miniserie over een groepje welgestelde vrouwen die bij nader inzien heel wat te verbergen hebben.

In haar speech noemde Kidman het "geweldig" dat "onze carrières (die van vrouwelijke actrices, nvdr.) vandaag meer dan veertig jaar kunnen duren". 

2018 Invision

Een overzicht van alle prijzen vindt u op de website van de SAG Awards.

Wat betekent dit voor de Oscars?

De SAG Awards worden ieder jaar uitgereikt door de Screen Actors Guild, de acteursvakbond in Hollywood. De prijzen worden sinds 1995 uitgereikt en worden verkozen door de leden van de vakbond. 

De prijzen worden traditioneel gezien als een goede graadmeter voor de Oscars. Een overzicht:

  • Film die SAG voor beste cast won, kreeg 11 van de 22 keer de Oscar voor beste film.
  • Film die SAG voor beste actrice won, kreeg 17 van de 23 keer de Oscar voor beste actrice.
  • Film die SAG voor beste acteur won, kreeg 18 van de 23 keer de Oscar voor beste acteur.

Meest gelezen