Moraalfilosoof Patrick Loobuyck: "Je kan samenleven op basis van segregatie, maar wenselijk is dat niet"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt dat er gevochten moet worden tegen de “feitelijke apartheid” in onze steden. Dan rijst de vraag of dat sowieso een probleem hoeft te zijn. Filosoof Patrick Loobuyck, verbonden aan de Universiteit Antwerpen, wikt en weegt.

Volgens Loobuyck kan je samenleven op basis van segregatie. “Kijk maar naar de chassidische Joodse gemeenschap in Antwerpen. Zij wonen hoofdzakelijk in dezelfde buurt, zijn erg herkenbaar door hun kleding, hebben eigen scholen en vormen een vrij gesloten entiteit, waarbij er weinig contact is met andere gemeenschappen.” Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, vervolgt hij: “Soort zoekt nu eenmaal soort. Dat is erg menselijk. Al ben ik wel bekommerd om de vrijheid van bijvoorbeeld de kinderen die in zo’n afgezonderd milieu groot moeten worden.”

Wel vindt hij het streven naar een echte mix in de samenleving, de ontmoeting tussen verschillende gemeenschappen via gedeelde activiteiten legitiem. “Er mag daarbij geen rondje zwartepieten ontstaan tussen de organisatoren van buurtfeesten en gemeenschappen van vreemde origine, over wie zich nu meer aan de ander moet aanpassen. Er is een gedeelde verantwoordelijkheid.”

Zo oordeelt Loobuyck dat bepaalde stadsevenementen wellicht te weinig rekening houden met de interesses en gevoeligheden van allochtone stadsbewoners. Maar vindt hij ook dat er van de verschillende gemeenschappen soms wat meer burgerparticipatie als leden van een stad verwacht mag worden.