Verviers: Plaatsvervangende rechters dreigen met niet organiseren lokale verkiezingen

De plaatsvervangende rechters van Verviers dreigen ermee de gemeenteraadsverkiezingen van oktober niet te organiseren, omdat ze niet tevreden zijn met de voorgestelde oplossing van minister Geens over de vervanging van vrederechter Luc Lerho. Dat meldt de RTBF.

Luc Lerho is al 23 jaar vrederechter en gaat op 31 januari met pensioen. Zijn opvolger is nog niet benoemd. In een antwoord op een parlementaire vraag zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat vier plaatsvervangende rechters hem zouden vervangen tijdens het benoemingsproces van zijn opvolger.

Die oplossing valt echter niet in goede aarde. "De minister wacht om puur budgettaire redenen tot de rechter effectief op pensioen is om de vrije plaats te publiceren. Daardoor zal het werk minstens zes maanden worden verricht door plaatsvervangende rechters", zegt Pierre Henry, de voorzitter van de Orde van Advocaten van Verviers aan de RTBF. "Gewoonlijk stemmen advocaten vrijwillig in om rechters te vervangen in uitzonderlijke omstandigheden, maar in deze context gaat het niet langer om uitzonderlijke omstandigheden".

Het vele werk dat de plaatsvervangende rechters zullen hebben, zou moeilijkheden kunnen veroorzaken voor procederende partijen, die hun proces bijvoorbeeld uitgesteld zullen zien. "Justitie heeft het al moeilijk, daarom hebben sommige plaatsvervangende rechters beslist om al hun energie in het gerecht en niet in de organisatie van verkiezingen te steken, wat ook tot hun taken behoort", zegt de voorzitter, die benadrukt niet de afschaffing van het systeem van plaatsvervangende rechters te willen.     

Vrederechters, bijgestaan door plaatsvervangende rechters, staan in voor de organisatie van de verkiezingen. Ze leiden onder meer de procedure voor het tellen en doorsturen van resultaten.  

Meest gelezen