Vicepresident Mike Pence: Amerikaanse ambassade in Jeruzalem zal volgend jaar de deuren openen

Vroeger dan verwacht zal de VS de ambassade in Israël verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. President Donald Trump had eerder die omstreden verhuis aangekondigd, maar hij had er geen datum op geplakt.

Vicepresident Mike Pence viel tijdens zijn rondreis in het Midden-Oosten vandaag de eer te beurt om een toespraak te houden in de Knesseth, het Israëlische parlement in Jeruzalem.

Voor hij begon, kwam het tot een incident met de parlementsleden van de Verenigde Arabische Lijst, een kartel van de Arabische minderheid in Israêl. Die mensen werden de zaal uitgezet.

In zijn rede verdedigde Mike Pence de beslissing van president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem, dat hij zo erkent als de hoofdstad van Israël. Meer nog: Pence plakte er een datum op: volgens hem zal de VS-ambassade in Jeruzalem volgend jaar al de deuren openen. Dat is sneller dan verwacht, want de meeste waarnemers hadden verwacht dat dat drie tot vier jaar ging duren.

Mogelijk wil de VS op die manier vermijden dat de ambassade in Jeruzalem alsnog zou afgeblazen worden door een eventuele volgende president. De ambtstermijn van Donald Trump loopt officieel tot begin 2021.

Mike Pence riep de Palestijnen wel op om terug te keren naar de onderhandelingen met Israël, maar die vinden dat de VS na de beslissing van Trump geen rol meer kunnen spelen als bemiddelaar in het conflict.

Meest gelezen