Waardig winkelen voor mensen in armoede in Kortrijk

In Kortrijk is Potpourri geopend, een winkel die een alternatief is voor de pakketten van de voedselbank. De zaak ziet eruit als een gezellige kruidenierswinkel van vroeger. Je kan er voedingsproducten én andere zaken kopen.

De katholieke Sint-Michielsbeweging wou af van de voedselpakketten, zocht naar een meer waardige manier om mensen in armoede te ontvangen en kwam uit bij Potpourri. De winkel in de Heilige Geeststraat bedient klanten in een één-op-één-situatie, zodat er ook echt contact met hen is.

Geen geld, maar punten

De winkel werkt niet met geld, maar met punten en puntenkaarten. Klanten worden doorverwezen vanuit organisaties die te maken hebben met mensen in armoede. Ze kunnen er onbeperkt voedselproducten kopen. Andere producten worden in een trager tempo verkocht: één stuk per soort, per bezoek.

Ander aanbod

De klanten zijn blij met het aanbod. Ze waren vragende partij voor iets anders, want bij de voedselpakketten heb je minder keuze. Dat merkt ook diaken Kurt Fieux die het winkeltje bemand. Er is een ander aanbod, zoals sojamelk, glutenvrije producten, snoep, limonade. Alles wat je maar kan bedenken, zegt Kurt. Als mensen ons een vraag stellen, dan proberen we daaraan te voldoen.

Meest gelezen