foto Peter Hilz (C)

Vereniging van huisartsen: "Strengere controle op medische hulp voor mensen zonder papieren is zinloos"

"Wij zien hier het nut niet van in." Zo reageert Steven
Haesaert, huisarts in Aalter en woordvoerder van het Syndicaat Vlaamse Huisartsen, op het plan om er strenger op toe te zien dat mensen zonder papieren enkel dringende medische hulp krijgen. "Je kan aan de arts niet vragen om de patiënt in de steek te laten."

Federaal minister van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR) kondigde zaterdag aan dat hij strenger toe wil zien op de medische hulp aan mensen zonder papieren. Die mogen volgens de wet enkel dringende hulp krijgen. Volgens Ducarme zijn er misbruiken waarbij ook niet-dringende hulp verleend wordt. Hij geeft het voorbeeld van extra echografieën of esthetische ingrepen.

Ducarme wil daarom controleartsen inzetten die de zorgverlening voor illegalen moeten controleren. Als de hulp beoordeeld wordt als niet-dringend, zal de arts geen betaling ontvangen.

"Onderscheid is niet evident"

Het voorstel maakte veel reacties los afgelopen weekend, zowel voor als tegen. Het Syndicaat Vlaamse Huisartsen zit in die laatste categorie. Volgens woordvoerder Steven Haesaert is het onmogelijk voor de huisarts om te oordelen of hulp dringend of niet-dringend is zonder de patiënt te onderzoeken. Dringende hulp is volgens hem medische hulp waarmee je naar de spoedafdeling zou kunnen gaan. De niet-dringende hulp is al de rest. "En dat is zeer ruim." 

"Dat onderscheid is niet evident. De arts kan dat pas zien als de patiënt al bij hem is. En dan zou hij hem moeten zeggen: ik kan je niet verder helpen, want er zal geen terugbetaling zijn. Dat is echt de patiënt in de steek laten, dat kan de arts niet doen", zegt Haesaert. "Die controlearts komt pas achteraf en moet dan een oordeel vellen. Dat is volgens ons een zinloze investering."

"Huisarts tussen hamer en aambeeld"

"De huisarts wordt eigenlijk tussen hamer en aambeeld gezet", stelt Haesaert, die meent dat artsen gewoon zullen doorgaan met het verlenen van hulp aan mensen zonder papieren. "Dat is onze taak als arts."

Maar zijn er dan geen misbruiken? "Wij hebben geen enkele weet van cijfers dat er veel misbruiken zijn", zegt hij. "De laatste jaren zijn er met veel lokale OCMW's afspraken gemaakt om illegalen naar de huisarts te sturen en de OCMW's kwamen dan tussen in de kosten. Bij ons is er niet de indruk dat er sprake is van misbruiken. We zien hier het nut niet van in."

Wij hebben niet de indruk dat er sprake is van misbruiken.

Steven Haesaert, Syndicaat Vlaamse Huisartsen

Meest gelezen