Videospeler inladen...

Diaken die minstens 10 mensen vermoord zou hebben: "Heb het aantal doden overdreven"

De 61-jarige Ivo Poppe, een ex-diaken en verpleegkundige, staat in Brugge terecht voor de moord op minstens tien bejaarden tussen 1978 en 2011. De bal ging aan het rollen toen hij aan zijn psychiater vertelde dat hij tientallen bejaarden uit hun lijden had verlost door lucht in hun aderen te spuiten. Tijdens zijn verhoor op het proces nu heeft hij gezegd dat hij het aantal slachtoffers bewust overdreven heeft, om de ernst te laten blijken van de situatie waarin hij verkeerde. 

In Brugge is het assisenproces begonnen tegen Ivo Poppe, een vroegere diaken en verpleger. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij tussen 1978 en 2011 minstens tien bejaarden in het ziekenhuis van Menen om het leven bracht, al zijn niet alle slachtoffers bij naam bekend. De diaken uit Wevelgem, in West-Vlaanderen, wilde naar eigen zeggen zijn slachtoffers uit hun lijden verlossen. Dat zou hij gedaan hebben door lucht in hun aderen te spuiten, zo vertelde hij aan zijn psychiater. 

In totaal is Poppe al meer dan zestig keer verhoord, maar ook vandaag is er tijdens het proces nog een verhoor van de man.  Zo werd onder meer aangehaald dat Poppe aan zijn psychiater gezegd zou hebben dat hij tientallen mensen vermoord had.  Op het proces nu reageerde Poppe dat dat aantal overdreven is: "Ik weet het niet en ik zal het aantal ook nooit weten. Het is zelfs niet bij benadering te zeggen, al gaat het maximum over twintig mensen. Maar ik heb het aantal slachtoffers bewust overdreven, om de ernst te laten blijken van de situatie waarin ik verkeerde. Ik was het beu, mijn leven had bijna geen zin. Ik had dringend therapie nodig." Ook dat Poppe gezegd zou hebben dat hij insuline had gebruikt om zijn slachtoffers te doden, was volgens hem een overdrijving: "Insuline klopt niet. Ik heb er wel aan gedacht, maar nooit gedaan. Waarschijnlijk heb ik het wel aan mijn psychiater gezegd om te overdrijven." 

Ik heb het aantal slachtoffers bewust overdreven, om de ernst te laten blijken van de situatie waarin ik verkeerde. Ik had dringend therapie nodig.

Poppe herhaalde ook dat hij zijn slachtoffers uit hun lijden wou verlossen. "In extreme gevallen nam het gevoel het over van de rede en heb ik een grens overschreden. In heel veel andere gevallen heb ik het niet gedaan. Stervensbegeleiding was mijn ding. Ik beken schuld, mis is mis. Ik besliste dat voor hen, als een soort reddende engel. Om een einde te maken aan het ondraaglijke lijden. Het was niet slecht bedoeld."

De teneur is dus duidelijk: Ivo Poppe gaat tijdens dit proces geen namen van slachtoffers noemen, want hij herinnert het zich niet. Poppe kent zijn straf eind volgende week.

Meest gelezen