Videospeler inladen...

"Europa en Afrikaanse Unie moeten denken aan militaire macht in Libië om orde te herstellen"

Volgens professor en Libië-expert Dirk Vandewalle (University of Dartmouth) heeft het Westen een unieke kans laten schieten door Libië aan zijn lot over te laten na de val van Moe'ammar al-Khaddafi in 2011. Dat moet nu worden rechtgezet.

De Belg Dirk Vandewalle is professor Politieke Wetenschappen aan de universiteit van Dartmouth in de Verenigde Staten. Hij studeerde eerder in Columbia en werkte voor de Verenigde Naties aan begeleiding voor Libië na de oorlog van 2011.

In "Terzake" was Dirk Vandewalle vanavond snoeihard voor het Europese beleid tegenover Libië de voorbije jaren.  Wat nu in Libië gebeurt, is een eeuwenoude praktijk van slavernij en afpersing door gijzeling, zegt hij. Die werd onderdrukt tijdens de kolonisatie en tijdens het regime van dictator Moe'ammar al-Khaddafi (1969-2011), maar heeft nu opnieuw de kop opgestoken.

Libië is nu een chaos met meer dan 600 milities of bendes die hun gang kunnen gaan zonder enige centrale regering. Zij zijn verantwoordelijk voor de gruwelbeelden van foltering, maar niet zij alleen. Volgens Vandewalle verdienen ook "free lancers" zoals cipiers in gevangenissen geld via afpersing omdat er geen controle op die instellingen is.

Italië en de EU geven geld aan Libië om de migrantenstroom op te vangen, maar het is nooit zeker of dat geld terechtkomt bij milities, cipiers, de regering of wie dan ook.

Militaire interventie NAVO en Afrikaanse Unie

Professor Vandewalle wijt die chaos mee aan het feit dat de EU en de VS zich na de val van Khaddafi in 2011 afgekeerd hebben van Libië, wat volgens hem een grove fout is geweest. Daardoor is nu het nu veel moeilijker om opnieuw orde in die Libische chaos te brengen met al die milities.

Hij vindt het wel positief dat de EU en de Afrikaanse Unie vorig jaar op hun top in Abidjan maatregelen hebben getroffen voor investeringen in Afrika, het helpen van gestrande migranten en de repatriëring van 20.000 van die mensen vanuit Libië naar hun eigen land.

Het cruciale probleem is volgens hem dat er nu in Libië geen centrale regeringsmacht meer is. Wat er moet gebeuren, is volgens Vandewalle dat er een soort militaire aanwezigheid in Libië moet komen, van de NAVO en/of de Afrikaanse Unie om de orde te herstellen. Of er veel animo is voor een militaire interventie in Libië is dan wel de vraag.

Meest gelezen