Videospeler inladen...

Alexis Deswaef: "Morgen controleactie op het spoor tegen migranten"

Volgens Alexis Deswaef van de Franstalige Liga voor de Mensenrechten zou de politie morgen het spoorverkeer controleren op zoek naar illegale migranten. Vorige zondag was een politieactie aan het Noordstation afgeblazen voor een hoge opkomst van sympathisanten.

In "De afspraak" vanavond gaf Deswaef toe dat hij goede bronnen heeft over wat Binnenlandse Zaken plant aan acties tegen migranten. Zo zou hij kort na de beslissing op het kabinet om zondagavond een grote politieactie te houden in de buurt van het Noordstation op de hoogte zijn gebracht.

Deswaef wil niet zeggen welke zijn bronnen zijn en of er al dan niet mensen van de politie bij betrokken zijn. Wel is hij blij dat zijn burgerbeweging voor solidariteit met migranten er zondagavond in geslaagd om enkele duizenden mensen bijeen te krijgen voor een menselijke ketting rond het Noordstation.

Met die vreedzame actie kon het optreden van de politie vermeden worden. Deswaef zegt nu dat de focus van de overheid nu verplaatst naar andere terreinen en zo kondigt hij aan dat morgen het spoorverkeer in de kijker zou komen. Hij roept migranten dan ook op om morgen het spoor te vermijden.

Over die bronnen wil hij dus niet veel kwijt, maar wel maakt hij zich sterk dat een aantal Brusselse burgemeesters en hun lokale politie niet meer aan de federale politieacties tegen migranten willen deelnemen.

Deswaef geeft toe dat hij met zijn burgerplatform de overheid tegenwerkt, maar zegt dat solidariteit om humanitaire redenen niet strafbaar is en merkt op dat de acties geweldloos verlopen.

Meest gelezen