"Nog steeds slavenarbeid en mensensmokkel in Thaise seafoodindustrie"

Er zijn nog altijd wijd verspreide misbruiken in de visserijsector van Thailand, een van de grootste producenten van "sea food" ter wereld. Human Rights Watch eist dat Europa en Amerika -grote afnemers- druk zetten op Thailand.

Drie jaar geleden kreeg de Thaise overheid een waarschuwing van de Europese Unie en de Verenigde Staten dat ze dringend de wantoestanden in de garnalensector moest aanpakken. Dat was een reactie op reportages van het Amerikaanse persbureau AP en de Britse krant The Guardian over de garnalensector in Thailand.

Volgens een rapport van Human Rights Watch (HRW) heeft de Thaise regering sindsdien wel een aantal maatregelen genomen, maar worden die nog altijd onvoldoende gecontroleerd. "Wat goed lijkt op papier, is dat niet altijd in de realiteit", aldus de mensenrechtenorganisatie.

Veel Thaise boten die op garnalen vissen, worden bemand door mensen uit Cambodja, Laos, Myanmar of Bangladesh. Die worden vaak niet op tijd betaald of krijgen minder dan de minimumlonen, worden nog altijd vastgehouden op de boten of mogen niet van werkgever veranderen.

Geweld en dwang zijn schering en inslag

Officieel heeft Thailand wel een aantal maatregelen op voorstel van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) toegepast. Zo mogen vissers maximaal 30 dagen op zee blijven, moeten ze een geschreven contract krijgen evenals hun identiteitspapieren en is er een "port-in, port-out" (PIPO) systeem. Dat laatste moet controleren dat vissers die uitvaren, nog steeds aan boord zijn als het schip de haven binnenvaart. Dat moet voorkomen dat vissers onderweg gedood en overboord gegooid worden door scheepseigenaars.

In de praktijk is er echter weinig systematische controle op die maatregelen, zegt HRW, en lijken die vooral bedoeld om het geschonden imago van de Thaise garnalensector op te krikken. De organisatie roept Europa en Amerika dan ook dringend op om de druk op de Thaise overheid te verhogen om de rechten, gezondheid en de veiligheid van de vissers te verzekeren.

Thailand is een van de grootste producenten en uitvoerders van garnalen ter wereld. Jaarlijks zouden die diertjes Thailand vijf miljard dollar opleveren. Een Europese of Amerikaanse boycot zou Thailand duur te staan komen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen