1 op de 10 vaders kan postnatale depressie krijgen

Ook vaders kunnen een postnatale depressie krijgen. Dat blijkt uit verschillende studies uit verschillende landen. Tot ongeveer 10 procent van de kersverse vaders kunnen worden getroffen. “Papa's die een partner hebben die zelf ook depressief is, lopen het grootste risico”, zegt psychiater Titia Hompes van de KU Leuven in “Nieuwe Feiten” op Radio 1.

Een baby brengt een hoop veranderingen met zich mee: emotioneel, sociaal en lichamelijk. In 50 tot 80 procent van de gevallen kunnen kersverse mama’s last hebben van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en huilbuien. Die zogenoemde babyblues gaat meestal vanzelf over, maar bij ongeveer 2 op de 10 vrouwen blijven de symptomen aanslepen en ontwikkelt zich een postnatale depressie. 

Veel minder bekend is dat ook vaders een postnatale depressie kunnen krijgen. De laatste jaren verschijnen verschillende onderzoeken in meerdere landen waaruit blijkt dat het aantal mannen met een postnatale depressie ergens tussen de 5 en 10 procent ligt. Professor Titia Hompes, perinataal psychiater aan de KU Leuven, zegt in “Nieuwe Feiten” dat ook papa’s last kunnen hebben van hormoonveranderingen. “Er zijn studies die tonen dat het testosterongehalte van mannen vlak na de geboorte lager ligt.”  

Ook bij mannen spelen hormoonveranderingen na de geboorte een rol

Titia Hompes, professor perinatale psychiatrie KU Leuven

Maar de grootste risicofactor voor het krijgen van een postnatale depressie bij mannen, ligt volgens professor Hompes aan een partner die ook depressief is. “24 tot 50 procent van die papa’s heeft een partner die ook depressief is. Dat maakt het voor het koppel moeilijk om ondersteuning te zoeken bij elkaar, wat tot conflicten kan leiden.”

De symptomen van een postnatale depressie zijn voor een groot stuk dezelfde als die van een gewone depressie: slapeloosheid, vermoeidheid, weinig zelfvertrouwen. Maar er zijn wel enkele specifieke verschillen tussen moeders en vaders. “Bij vaders zien we meer agressief gedrag, woedeaanvallen, het grijpen naar bijvoorbeeld alcohol en psychische symptomen die zich uiten via lichamelijke symptomen. Vaders die kampen met depressieve symptomen hanteren ook een andere opvoedingsstijl.”

Het krijgen van een baby wordt nog altijd als een roze wolk voorgesteld. Dat maakt het voor mama's en papa's moeilijk.

Titia Hompes, professor perinatale psychiatrie KU Leuven

Postnatale depressie is nog steeds een taboe, zowel bij mannen als bij vrouwen. “In onze maatschappij wordt het krijgen van een baby nog altijd als een roze wolk voorgesteld. Dat maakt het voor mama’s en papa’s moeilijk om te praten over onzekerheden en angsten die ze hebben en leidt tot een zeker isolement.”

Meest gelezen