ABVV dreigt met 24 urenstaking als regering pensioenplannen doorzet

De socialistische vakbond vraagt dat de federale regering haar pensioenplannen intrekt. "Gebeurt dat niet, dan volgen er stakingen", zo heeft Robert Vertenueil, algemeen secretaris van het ABVV, dinsdag gezegd na afloop van een federaal comité, een soort parlement van de vakbond.

Het ABVV lanceert dus een ultimatum: indien de plannen over het pensioen met punten en de criteria voor de zware beroepen niet ingetrokken worden, zal de bond acties organiseren. Daarbij behoort een 24 urenstaking tot de mogelijkheden, gaf Vertenueil aan.

"We wachten eerst antwoord regering af"

 "De bal ligt nu in het kamp van de regering. Het is mogelijk dat er niets plaatsvindt, indien de regering verzaakt aan het wetsontwerp over het puntensysteem en het voorontwerp van de wet over de zware beroepen", zei Vertenueil.

De vakbond wil een ernstige pensioendiscussie starten om het systeem te hervormen, zonder dat de pensioenen omlaag gaan en waarbij de financiering van de sociale zekerheid behouden blijft. 

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zegt dat met wat er nu op tafel ligt over het puntensysteem en de zware beroepen,  iedereen 150 euro per maand gaat verliezen.  

"Met wat nu op tafel ligt, gaat iedereen 150 euro per maand verliezen"

Rudy De Leeuw, ABVV-voorzitter

De vakbond verwacht "zo snel mogelijk" een antwoord van de regering-Michel.  "Indien de regering volhardt in de boosheid, zijn betogingen en een grote nationale actiedag niet uitgesloten", aldus De Leeuw. Die kan leiden tot een 24 urenstaking.

Voor de christelijke en liberale vakbonden is een staking "niet aan de orde van de dag". Dat heeft Belga vernomen bij ACV en ACLVB. 

Meest gelezen