AP1998

Acteur die Tinky Winky speelde in "Teletubbies" overleden

De Britse acteur Simon Shelton is onverwacht overleden. Hij speelde de paarse Teletubby Tinky Winky. Shelton werd 52 jaar oud. Zijn zoon meldt dat hij al op 17 januari stierf. 

De Britse baby- en peuterserie "Teletubbies" werd in 1996 ontwikkeld door BBC en kwam voor het eerst op scherm in maart 1997. Shelton nam in 1997 de rol van Tinky Winky over van Dave Thompson. Die laatste kreeg zijn ontslag na meningsverschillen over hoe de rol moest ingevuld worden.

Tinky Winky kwam onder vuur te liggen, omdat het personage een rode handtas droeg. Sommigen vonden dat dit homoseksualiteit propageerde. Volgens Shelton was dit compleet naast de kwestie: "Het moet een driejarige voorstellen", reageerde hij.

De acteur had nooit verwacht dat de tv-serie zo populair zou worden.  "Ik wist niet dat het zo groot zou worden, maar ik wist wel dat het iets speciaals had toen ik er aan begon." "Teletubbies" kwam in de huiskamer van meer dan 1 miljard kinderen in meer dan 120 landen.

Shelton (die ook Simon Barnes werd genoemd) laat een vrouw en drie kinderen na. Zijn nicht, actrice Emily Atack brengt een eerbetoon aan hem op Instagram.  "Hij is de liefste en meest getalenteerde man die je ooit zou willen ontmoeten."

Meest gelezen