Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

America First: Trump heft invoerrechten op zonnepanelen en wasmachines

In een poging om Amerikaanse producenten een duwtje in de rug te geven heft de VS voortaan invoerrechten op  wasmachines en zonnepanelen. Zuid-Korea en China noemen de maatregelen overdreven en in strijd met internationale handelsregels. 

De invoertarieven zijn een harde klap voor grote Zuid-Koreaanse wasmachineproducenten zoals Samsung en LG Electronics.  Samen verkopen ze jaarlijks tussen de 2,5 en 3 miljoen wasmachines op de Amerikaanse markt. Maar voortaan heft de VS tot 50% belasting op hun producten. Vooral het Amerikaanse Whirlpool zou daarvan moeten profiteren.

Ook Chinese fabrikanten van zonnepanelen en zonnecellen ontsnappen niet aan de "America First" politiek van president Trump. Zij betalen voortaan tot 30 % invoerrechten. Milieubewegingen zijn ongerust omdat ze vrezen dat het de evolutie van zonne-energie in de VS zal benadelen.  

Duurdere wasmachines

Uit Zuid-Korea en China klinkt luid protest. Zuid-Korea noemt de maatregelen "overdreven" en "spijtig". Het land kondigt aan dat het naar de Wereldhandelsorganisatie stapt. China zegt dan weer dat de maatregelen het internationale handelsklimaat zullen schaden. Ook Mexico, dat wasmachines én zonnepanelen produceert is niet tevreden. 

Moeders en vaders met een klein budget op zoek naar een nieuwe wasmachine zullen dit betalen- niet de grote bedrijven

Volgens de topman van Whirlpool, Jeff Fetig, zal de maatregel nieuwe jobs creeëren in Ohio, Kentucky, South-Carolina en Tenessee. Maar niet iedereen is even blij met de handelspolitiek van Trump. "Moeders en vaders met een klein budget, op zoek naar een nieuwe wasmachine, zullen dit betalen- niet de grote bedrijven", zei Republikeins senator Ben Sasse. 

Meest gelezen