Videospeler inladen...

Daniël Termont: "Het is schandalig hoe weinig Gent in vergelijking met Antwerpen van Vlaanderen krijgt"

De Gentse burgemeester Daniël Termont haalt uit naar de Vlaamse regering, die Gent volgens hem stiefmoederlijk behandelt op het vlak van grote infrastructuurwerken. Hij noemt dergelijke antipolitiek "zeer erg". Meer algemeen betreurt hij dat in de politiek vandaag meer op de man wordt gespeeld in plaats van dat het over de inhoud van dossiers gaat.

"Als je kijkt naar de investeringen van De Lijn en investeringen in openbare werken is het echt schandalig wat Gent maar krijgt in vergelijking met bijvoorbeeld Antwerpen", zegt Termont in de burgemeestersmarathon van Radio 2. "Dat is duidelijk politiek, dat spreekt vanzelf."

Termont geeft nog een ander voorbeeld. "Als wij maatregelen treffen waarbij wij personeel statutair willen maken, staat de Vlaamse regering onmiddellijk klaar om dat te vernietigen." Termont is er naar eigen zeggen van overtuigd dat de N-VA-ministers Liesbeth Homans en Ben Weyts Gent geen enkel cadeau gunnen. "Men zit met een vergrootglas op wat wij in Gent beslissen. In verband met het Ghelamco-dossier stelt hem dat net gerust: "Mocht in het Ghelamco-dossier ooit één fout zijn gebeurd, had men dat niet laten  passeren."

Daniël Termont is bezig aan zijn laatste maanden als burgemeester. "De politiek is veel harder geworden", blikt hij terug. "De wijze waarop politici met elkaar omgaan, is weinig menselijk te noemen. Men gaat niet meer over de inhoud van de dossiers, maar men gaat personen aanvallen." 

Terreurniveau is gedaald, maar...

Gisteren heeft de federale regering aangekondigd dat het terreurniveau van 3 naar 2 daalt. Een terreurdreiging is dus veel minder waarschijnlijk. Maar dat betekent niet dat ze in Gent minder waakzaam zijn.

"Ik wil de Gentenaars zeggen dat ik samen met de korpschef heb beslist om alle grote evenementen - ik denk aan het Lichtfestival - nog te behandelen alsof het niveau 3 was", zegt Termont. "Wij willen niets aan het toeval overlaten en zullen alle maatregelen treffen die noodzakelijk zijn om de veiligheid van de bezoekers en van de Gentenaars te verzekeren"

Meest gelezen