Digitale kaart en app met info voor dronegebruikers

Belgocontrol en het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart gaan samen met het bedrijf Unifly een website en een mobiele app ontwikkelen met extra informatie voor dronegebruikers. Zo willen ze recreatieve en professionele dronegebruikers helpen bij hun werk. Dat informatieplatform moet al tegen de zomer klaar zijn.  

Elk jaar neemt het aantal luchtvaarttuigen in het Belgische luchtruim toe, net als het aantal incidenten. De initiatiefnemers willen nu een duidelijk kader scheppen van wat volgens de wet mag en niet mag met een drone.  

Er komt voor het grote publiek een website waarop een kaart centraal zal staan. Op die kaart staan alle gebieden aangeduid die tijdelijk of permanent verboden zijn voor drones. Op de website zullen ook nuttige links staan en algemene informatie. Die site zou nog dit voorjaar online gaan.

De app zal bovenop de kaart een aantal praktische toepassingen aanbieden. Zo zullen recreatieve dronegebruikers hun vlucht kunnen voorbereiden en valideren, rekening houdend met de geldende beperkingen. Ze kunnen daarop ook aangeven wanneer ze hun vlucht beginnen en stoppen. Die mogelijkheid zou tegen de zomer klaar moeten zijn.

Voor professionele dronegebruikers zal de app nog meer geavanceerde mogelijkheden bevatten. Om die te kunnen gebruiken, moeten zij wel een account aanmaken.

Meest gelezen