Videospeler inladen...

Dode en gewonden na vulkaanuitbarsting op Japanse skipiste

In Japan zijn minstens 1 dode en verschillende gewonden gevallen op een skipiste. Dat gebeurde na een vulkaanuitbarsting in de buurt. De skiërs werden geraakt door stenen en rondvliegend puin. 

De uitbarsting gebeurde op zo'n 150 kilometer ten noordwesten van Tokio. Op beelden is te zien hoe een deel van de vulkaan Kusatsu-Shirane (2160 meter) is weggeblazen. Op het moment van de eruptie bevonden tientallen skiërs op de bergflank. Even verderop was een groep militairen aan een training bezig.  

Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe een wolk van stof en projectielen in de richting van de skipiste beweegt. verschillende skiërs werden getroffen door vulkanisch gesteente. Ook een skilift werd beschadigd, de inzittenden raakten gewond door versplinterd glas. 

Een grote knal en zwarte rook

Wellicht heeft de uitbarsting ook een lawine veroorzaakt. Zes soldaten die aan het trainen waren werden erdoor bedolven. Een soldaat kon niet meer gered worden. "Ik hoorde een zware knal en dan verscheen er een grote zwarte wolk", zegt een getuige. "Ik had absoluut geen idee wat er gebeurde". 

Japan heeft 110 actieve vulkanen. 47 daarvan worden voortdurend gemonitord. In september 2014 kwamen 63 mensen om op Mount Ontake, de ergste vulkaanramp in Japan van de afgelopen 90 jaar. 

Meest gelezen