Dreigingsniveau 2: weg met betonblokken en rugzakcontroles op grote evenementen?

Het dreigingsniveau in ons land zakt van drie naar twee. Maar wat betekent dat voor grote evenementen? Gedaan met rugzakcontroles, fouilleringen en betonblokken? Onze redactie zocht het voor u uit.

Veel steden lijken niet geneigd om de veiligheidsmaatregelen bij grote evenementen te verminderen. "Het wereldbeeld is veranderd, dus daar moet we ons geen illusies maken. Ik denk dat de mensen zich hebben aangepast aan de maatregelen die we op evenementen opleggen", zegt de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS).  "De bezoekers zullen nog altijd gefouilleerd worden aan de ingangen en ook de betonblokken, die intussen op sommige plaatsen deel uitmaken van het straatbeeld, verdwijnen niet", zegt Close. 

Betonblokken op de Brusselse kerstmarkt

Voor Aalst Carnaval willen we een specifieke dreigingsanalyse

Burgemeester van Aalst Christophe D'Haese

"Voor Aalst Carnaval specifiek gaan wij bijvoorbeeld zeker een dreigingsanalyse aanvragen aan het OCAD", zegt de burgemeester van Aalst Christoph D'Haese (N-VA). "Zo'n analyse zal ons wellicht toelaten om opnieuw federale bijstand te vragen. Het gaat dan meer concreet om de inzet van politiehonden en een helikopter."

De Aalstenaar zal dus wellicht weinig merken van de verlaging van het dreigingsniveau. "De betonblokken zullen blijven, en er zullen ook nog altijd fouilleringen gebeuren. De politie blijft in ieder geval voortdoen met wat ze intussen gewoon is: kogelwerende vesten dragen, een focus op verdachte situaties, enzoverder." Tijdens de vorige editie van Aalst Carnaval werden in totaal 728 agenten ingezet.

Voor het lichtfestival en de Gentse Feesten blijven we dreigingsniveau drie aanhouden

Gentse burgemeester Daniël Termont

Ook in Gent zal de eerste maanden niets veranderen. "Voor het komende lichtfestival en de Gentse Feesten deze zomer zullen we niveau drie aanhouden, en dus de maatregelen die daarmee gepaard gaan", zegt de Genste burgemeester Daniël Termont (SP.A) . "Betonblokken en dergelijke, die blijven dus. En er zullen ook evenveel politieagenten worden ingezet. Vorig jaar heeft onze politie in totaal trouwens 7.500 extra manuren geleverd voor de veiligheid van evenementen, bovenop de normale steun."

Na de zomer komt er dan een nieuwe evaluatie. Dan zal besproken worden hoe de stad het verder gaat aanpakken. "Uiteraard doen we voor elk evenement een aparte risicoanalyse, dat zal ook zo blijven", zegt Matto Langeraert van de Gentse politie.

Betonblokken op de Gentse Feesten
Nicolas Maeterlinck

De stad Antwerpen treedt liever niet in detail over veiligheidsmaatregelen op grote evenementen. "Maar het dreigingsniveau is gezakt, en dat zal bepaalde merkbare gevolgen hebben", klinkt het op het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA).  Eerder zei burgemeester De Wever wel al dat hij met de regering wil bespreken of er nog steeds extra militairen mogelijk zijn voor bijvoorbeeld de Joodse wijk. 

Betonblokken en rugzakcontroles bij grote evementen in Kortrijk verdwijnen

Burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne

De stad Kortrijk is wél formeel: de veiligheidsmaatregelen zullen verminderd worden. "We werkten inventief met gesponsorde auto's om straten te blokkeren, en er waren ook overal rugzakcontroles bij grote evenementen, maar dat verwijnt", zegt de burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Er zal wel nog camerabewaking zijn en politiepatrouilles. En nog steeds meer waakzaamheid, dat wel." Door de  vermindering van de veiligheidsmaatregelen zal Kortrijk ook minder kosten hebben bij evenementen. "Voor de Sinksenfeesten bijvoorbeeld kostte de veiligheid ons 50.000 euro op een totaalbudget van 250.000 euro", zegt de burgemeester.

Festivals

Bij de festivals zullen de veiligheidsmaatregelen nu niet plots verdwijnen. "Uiteraard is de verlaging van het dreigingsniveau goed nieuws", zegt Frederik Luyten van Pukkelpop. "Maar dat betekent natuurlijk niet dat nu plots alle veiligheidsmaatregelen wegvallen. De veiligheid van festivalgangers, medewerkers, artiesten, enzoverder, blijft onze hoogste prioriteit."

Hetzelfde horen we bij de organisatie van Rock Werchter. "Het veiligheidsbeleid van onze festivals wordt in nauwe samenwerking en in overleg met de federale en lokale politie, lokale en provinciale overheden bepaald. Dat was zo tot nu toe, en dat zal zo blijven", zegt woordvoerder Nele Bigaré. "In samenspraak wordt bepaald welke maatregelen van kracht zullen zijn."

Betonblokken op de invalswegen naar Rock Werchter

Tomorrowland laat weten dat er nog geen beslissingen zijn genomen. Binnenkort gaat de organisatie over de kwestie wel samenzitten met de gemeenten Boom en Rumst, de provincie en de federale politie.

Meest gelezen