1945 AP

Duitsland stopt over vijf jaar met zoeken naar vermisten uit WO II

In 2023 staakt Duitsland elke zoektocht naar de 1,2 miljoen Duitsers die vermist zijn sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft het Duitse Rode Kruis meegedeeld. Bijna 80 jaar na de ondergang van het Derde Rijk vinden het Rode Kruis en het  ministerie van Binnenlandse Zaken het niet langer nuttig om nog vermisten op te sporen.

"Over het lot van de 1,2 miljoen vermisten hebben we niets kunnen ophelderen", zegt Thomas Huber, die voor het Duitse Rode Kruis het onderzoeksdienst naar de vermisten leidt. De dienst werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht en moest in het begin zoeken naar ruim 20 miljoen mensen. Gesneuvelde of gevangengenomen militairen, maar ook gevluchte burgers. 

Zelfs in 2016 liepen nog altijd 9.000 vragen naar informatie over vermisten binnen. 40 procent van die vragen konden ook worden beantwoord. Voor haar speurwerk doet de ngo een beroep op het Duitse archiefmateriaal dat de oorlog heeft doorstaan, en op overgeërfde archieven van de Sovjet-Unie en de DDR.

De onderzoeksdienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn overeengekomen dat ze hun speurwerk nog vijf jaar zullen voortzetten, tot 2023. In dat jaar zal de Tweede Wereldoorlog 78 jaar geleden zijn, en gaan ze ervan uit dat het nog weinig nut zal hebben om vermisten op te sporen.

Meest gelezen