Geens over huiszoekingen: "Als dit kan voor de sociale inspectie, waarom niet voor uitwijzing van vreemdelingen?"

De politie zal binnenkort met een rechterlijk bevel kunnen binnengaan in woningen waar mensen verblijven die hier illegaal zijn en die het land moeten verlaten. De Kamer bespreekt vandaag een wetsontwerp van de regering dat dat wettelijk moet regelen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wijzen erop dat dit alleen zal gelden voor illegalen die uitdrukkelijk een uitwijzingsbevel hebben geweigerd.

Volgens staatssecretaris Francken zullen uitwijzingen beter werken dankzij de woonstbetredingen die door een onderzoeksrechter zullen moeten worden toegelaten. "Nu belt de politie honderden keren per jaar aan. Ze weten dat er iemand thuis is, maar niemand doet open en dan kunnen ze niet binnen. Dat is heel frustrerend voor die politiemensen. Dat gaat nu wel mogelijk worden."

Het beeld dat deze maatregel ook zou gelden voor de mensen zonder papieren die momenteel in het Brusselse Maximiliaanpark verblijven en vaak worden opgevangen door particulieren, klopt niet. Dat stelt minister van Justitie Geens.  "Dit is alleen voor mensen die het land worden uitgewezen met een uitvoerbaar bevel nadat ze bijvoorbeeld een asielprocedure hebben geprobeerd."

De onderzoeksrechters zelf hebben kritiek op de maatregel. Minister Geens wil die kritiek "aandachtig beluisteren". "Maar de Sociale Inspectie krijgt een vergelijkbaar recht van woonstbetreding indien een onderzoeksrechter toestemming geeft", repliceert hij alvast. "Als het kan voor de Sociale Inspectie, zie ik niet onmiddellijk in waarom het niet zou kunnen voor de uitwijzing van vreemdelingen."

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt spreekt dan weer van een "heksenjacht". Volgens hem worden de burgers geviseerd die de migranten van het Maximilaanpark opvangen. "Ik kan me echt niet voorstellen dat partijen als CD&V en Open VLD dit zouden goedkeuren. Het creëren van een wettelijk kader voor een slechte praktijk is geen goed beleid.

Meest gelezen