Gouverneur Vlaams-Brabant vraagt privébewaking voor snelwegparkings

De Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte dringt er bij de Vlaamse overheid op aan privébewaking in te schakelen voor de snelwegparkings in zijn provincie. Hij reageert na het incident vorige week op een parking langs de E40 in Groot-Bijgaarden waarbij transmigranten agenten van de federale wegpolitie hebben aangevallen.

"De politiediensten stellen sinds afgelopen zomer een stijging vast van het aantal migranten dat aan de snelwegparkings van Groot-Bijgaarden, Heverlee, Rotselaar en Everberg in vrachtwagens proberen te klimmen die hen naar Engeland voeren", aldus gouverneur De Witte.  Daarom vraagt hij dat er private bewaking komt tijdens de nachten van zondag tot donderdag.

"We zijn ook vragende partij dat men de parking in Everberg zou sluiten omdat die bij gebrek aan faciliteiten toch niet interessant is voor de transportsector en dit het aantal verplaatsingen bij interventies voor transmigranten de federale wegpolitie zou beperken."     

"Momenteel steken de agenten van de wegpolitie veel tijd in alle administratieve formulieren die ze moeten invullen als ze een migrant oppakken", vindt De Witte nog.  "Op die manier blijft er voor hen geen tijd meer over om iets te doen aan cargodiefstallen en drugstrafiek."

Vorige week had Philippe Degraef van transportfederatie FEBETRA ook al gevraagd dat snelwegparkings waar veel vrachtwagenchauffeurs pauzeren door privéfirma's zouden worden bewaakt. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beloofde ook al extra middelen voor privébewaking voor de snelwegparkings van Jabbeke en Westkerke, in West-Vlaanderen. Daarvoor moet hij wel nog overleggen met Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), die bevoegd is voor de snelweginfrastructuur.  

Meest gelezen