Videospeler inladen...

Gruuthusepaleis in Brugge gerestaureerd

Het Gruuthusemuseum zoals we het kenden, sloot in 2014 de deuren. Het Gruuthusepaleis, uit de 15de eeuw, was dringend aan restauratie toe. De daken, de houten structuren, het glas, de vloeren, noem maar op, alles werd grondig onder handen genomen. Het gebouw is nu klaar om opnieuw als museum ingericht te worden. Het zal de geschiedenis van 500 jaar Brugge vertellen. Opening volgend jaar, maar het 'lege' gebouw gaat begin februari voor één weekend open.

In een eerste fase, in 2007-2008, zijn de meeste buitengevels al gerestaureerd. Nu was de Reiegevel aan de beurt, maar dat was lang niet alles. Tussen 2014 en vandaag zijn heel wat dakstructuren aangepakt, is er extra geïsoleerd én zijn aangetaste houtstructuren vervangen, alles volgens de regels van de monumentenzorg uiteraard.

Bijna 3.300.000 euro

Koken kost geld, en restaureren ook, want na de houtstructuren op zolder zijn ook alle 230 deuren en raamluiken gerestaureerd, net als de glas-in-loodramen.  Om het gebouw voor de komende 50 tot 100 jaar te beschermen tegen vocht, zijn ook alle dakgoten hersteld. Een mooie uitdaging voor aannemer Artes Woudenburg was de belvedèretoren, die volledig met lood beslagen was. Om die goed te kunnen restaureren, moesten er constructies op maat gemaakt worden. Ook een deel van de ballustrades waren té erg aangetast en moest opnieuw gemaakt en uitgekapt worden. Tot slot werd houtwerk binnen dat ooit gekleurd was, opnieuw geschilderd in de originele kleuren.

Eén weekendje open

Het museum wordt binnenkort opnieuw ingericht binnen, en dat zal nog enige maanden duren. Het gebouw blijft dan uiteraard dicht.  Toch krijgt iedereen één weekend lang de kans om het Gruuthusepaleis eens 'leeg' te bezoeken. Dat kan op 3 en 4 februari, telkens van 13 u. tot 17 u. De opening van het museum zelf is voor volgend jaar.

Meest gelezen